Danas je Dan rudara

Postavljeno: 06.08.2024

Dan rudara“ u Srbiji se obeležava svakog 6. avgusta, u znak sećanja na prvi organizovani štrajk rudara u Senjskom rudniku 1903. godine. Ovaj štrajk, koji je trajao devet dana, organizovan je zbog otpuštanja trojice rudara i nesreće koja se prethodno dogodila. Štrajkom su rudari uspeli da izbore povratak svojih kolega na posao, kraće radno vreme i besplatan „olaj“ za svetiljke, što je značajno poboljšalo uslove rada​.

Pre nego što je 6. avgust prihvaćen kao Dan rudara, rudari u Srbiji su slavili esnafski praznik, Svetog Prokopija, koji je zaštitnik rudara, a crkva u Senjskom rudniku je posvećena ovom svecu. Iako je rudarstvo u Srbiji obnovljeno sredinom 19. veka, postoje tradicije uspešnog rudarstva iz srednjeg veka, sa čuvenim rudnicima kao što su Novo Brdo i Brskovo. U prvoj polovini 15. veka, Srbija je bila jedan od najvećih proizvođača srebra u Evropi​​.

Na Dan rudara, u Kostolcu se organizuje manifestacija sa bogatim kulturno-umetničkim programom, sportskim takmičenjima i gastronomskom manifestacijom „Kostolački kotlić“. Ova proslava okuplja veliki broj posetilaca i uključuje nastupe lokalnih kulturno-umetničkih društava i koncerte poznatih muzičkih izvođača​​.

T.S.

 

Ostale vesti

back-to-top