Српски прозаисти ван матице

Postavljeno: 08.12.2015

Са књижевних сусрета „Савремена српска проза“ у Трстенику

У Трстенику су 32. пут за редом одржани Књижевни сусрети „Савремена српска проза“, у организацији Народне библиотеке „Јефимија“ и уз подршку Општине Трстеник и Министарства културе и информисања Србије. Манифестација је започета Књижевним часом познатог српског књижевника Драга Кекановића, који живи и ствара у Хрватској, за ученике Гимназије „Вук Караџић, а настављена округлим столом „Српски прозаисти ван матице“

Под председништвом професора др Марка Недића на Округлом столу „Српски прозаисти ван матице“ говорили су: др Марко Недић, Милета Аћимовић Ивков, проф. др Миодраг Радовић, Давид Кецман, Желидраг Никчевић, Мирко Вуковић, др Миодраг Матицки, Драго Кекановић и други. О књизи „Компаративни квартет“ истакнутог професора др Миодрага Радовића, родом из Општине Трстеник, надахнуто је говорио Милош Петровић, познати књижевни критичар. После широке расправе бројних учесника одржана је и трибина о књижевном стваралаштву Драга Кекановића.

Драго Кекановић (Братуљевци,Славонска Пожега, 1947), школовао се у Пожеги и Осијеку, а у Загребу је дипломирао на Филозофском факултету, групе Југославенски језици и књижевност и Компаративна књижевност. Један је од најистакнутијих српских писаца који већ више од четри деценије делује у Хрватској. Приповедач, романописац, драмски писац и неоспорни интелектуалац (тематски опсег његове прозе везан је за простор завичајне Славоније и Загреб, у највећем делу рефлектира судбину српских, али и хрватских протагониста у другој половини 20. века).

До сада је објавио књиге прозе: „Вечера на веранди“, приче, издавач Напријед, Загреб, 1975. „Ледена шума и друге кратке приче“, ( ЦДД, Загреб, 1975.) „Потомак сјена“, роман, (Напријед, Загреб, 1978.) „Заглада“, приче, на пољском, (Кракоњ, 1985.) „Ивањска ноћ“, роман, (БИГЗ, Београд, 1985.) „Панонски диптих“, две приповетке, (Аугуст Цесарец, Загреб, 1989.), два романа: „Рибља стаза“ и Амерички сладолед“, у издању куће Каирос, Сремски Карловци, 1997 и 1998., „На небу и друге приче“, такође у издању Каироса 2002. („Савршена дадиља“, „Пупуљци за рајске птице“, „Свуда даље сам био ја“, „Ђела, жена са рупом на глави“, „Пастув на крају приче“, „На небу“, „Недодирљивост“, „Пасторала 2000.“, „За дарове има времена“) и „Вепрово срце“, роман, који је издала Српска књижевна задруга Београд, 2012.

На Књижевним сусретима представљен је Зборник радова са прошлогодишњих сусрета, а нови ће изаћи из штампе почетком 2016. године. Иначе, он се сваке године доставља, путем међународне размене, репрезентативним светским библиотекама, славистичким центрима и другим културним и просветним институцијама и користи се на катедрама за проучавање српске књижевности.

Живомир Миленковић

 

Ostale vesti

back-to-top