Спас или пропаст?

Postavljeno: 08.12.2015

Скоро сви у „Петолетки“ узимају социјални програм, пословодство предлаже закуп погона∗

Да је узимање социјалног програма те оснивање новог предузећа, у које би свако уложио по макар 500 евра, начин да се „Прва петолетка“ спаси од гашења сматрају у пословодству и фабричком Самосталном синдикату.У локалној самоуправи, међутим, наводе да таква реорганизација има много непознаница, страхују да ће сви радници остати без посла. Питају надлежне зашто није примењен модел Железаре те ко је и по којим критеријумима одлучио да „Петолетка“ буде међу првим предузећима од заштићених 17, чији ће статус морати да се реши до краја ове године. Саопштења власти и опозиције, која су пљуштала претходних дана, потврђују да судбину „Петолетке“ сви покушавају да (зло)употребе

Aнкета спроведена међу више од 1.600  запослених у холдингу „Прва петолетка“ и још два независна друштва тог предузећа показала је да готово сви желе да искористе социјални програм. Део радника се изјаснио да је заинтересован да уложи по 500 евра и формира ново друштво које би наставило производњу по уговореним пословима. То, напомињу у пословодству,  не би аутоматски значило запослење већ би се позивали они за чијим радом у том тренутку потреба постоји.

– На предлог Министарства привреде покренули смо анкетирање, од 1.080 запослених у Холдингу, који обухвата седам предузећа, за социјални програм се пријавило 1.070. У независним друштвима, Сервоуправљачи и Заптивци, која запошљавају 247, односно 270 радника, такође су се пријавили скоро сви – казао је за ГРАД Љубисав Панић, генерални директор Холдинга „Прва петолетка“. На корак да се понуди социјални програм пословодство се, додао је, одлучило јер до краја године статус фабрике, у којој је више од 90 одсто  друштвени капитал, мора да се реши пошто Закон од наредне години не познаје друштвени капитал. Истовремено је „Петолетка“, која је у мају проглашена једним од 17 стратешких предузећа под државном  заштитом, сада међу седам чији статус се држава пред ММФ-ом обавезала да ће решити до краја године.

ВИШЕ ОД ДЕЦЕНИЈЕ ЧЕКАЛИ КУПЦА

Панић је подсетио да у тој компанији приватног инвеститора чекају више од деценије те да је, с обзиром на то да се ближи тренутак када ће са предузећа бити скинута заштита од наплате поверилаца, у договору са Министарством привреде, предложено да се формира ново друштво, чији би оснивачи били радници и сви који желе, са минималним улогом од 500 евра.

– Тај улог би служио за обртна средства јер би ново предузеће узело у закуп постојећи производни простор и опрему, наставило производњу и сачувало потребан број радних места и тржиште. Сваки улагач треба да зна да улагањем 500 евра неће бити гарантовано радно место већ ће бити ангажовани само они за којима има потребе – објаснио је он. Процена је да би за садашњи обим посла била потребна половина тренутно запослених у Холдингу, и два зависна предузећа, односно између 700 и 800 људи. Краткорочно, циљ је да се сачува тржиште, а дугорочно да се омогући приватизација, јер ако, како је казао, послују позитивно биће интересантни инвеститорима. Реализација „Петолетке“ би ове године, према подацима пословодства, требало да буде између 25 и 30 милиона евра, док су трошкови око 40 милиона евра, а очекивање је да би са оптималним бројем радника, уз задржавање комплетног садашњег тржишта, фабрика могла да послује позитивно. „Прва петолетка“ прави различите производе за аутоиндустрију,  електроиндустрију, железаре, од укупне реализације више од 70 одсто се пласира на страна тржишта, извози у 36 земаља, а највише у Европску унију, Русију, Белорусију и Иран.

Љубиша Здравић, председник фабричког Самосталног синдиката, сматра да је предложено решење најбоље у ситуацији када треба „спасити шта се спасити може“.

– Петолетка се затекла тамо где се затекла, стање није овакво од прекјуче, за разлику од многих предузећа која очекују да ће им други наћи решење, ми смо одлучили да судбину преузмемо у своје руке. Свесни смо да нема потенцијалних инвеститора, није нам преостало ништа друго него да се самоорганизујемо – казао је Здравић за ГРАД.

СТРАНЧАРЕЊЕ

Да у вези са предложеним начином организације „Прве петолетке“, која је најзначајнија фабрика на подручју општине Трстеник, има много непознаница сматрају у локалној самоуправи.

– Наше питање је и ко и по којим параметрима одлучује која ће приватна фирма ући у закуп Прве Петолетке, коју су радници градили 66 година? Чиме нови закуподавац гарантује да ће раднике вратити на посао и о ком броју радника је реч? – нека су од питања која је поставио Мирослав Алексић, председник Општине.

Напоменуо је и да је непознато од којих средстава ће новооснована фирма плаћати закуп и куповати репроматеријал и друге компоненте потребне за отпочињање производње, уз констатацију да такве фирме не испуњавају услов за добијање кредита од банака. У саопштењу, које је пренела прес служба општине Трстеник, он такође пита и зашто се за „Петолетку“, која има производ, тржиште и раднике који знају свој посао, није применио принцип као у „Железари“ и ко је и на основу којих критеријума одлучио да она буде међу првим предузећима којима ће бити скинута заштита државе.

Да је судбина „Прве петолетке“, најмногољуднијег колектива не само у Трстенику већ сада и у читавом Расинском округу,  искоришћена у политичке сврхе  потврђено је када је, локалној самоуправи „отписано“ из Српске напредне странке. Они су у тој општини од пре неколико месеци опозиција, до када су са актуленом влашћу чинили владајућу већину.

За трстеничке напредњаке власничка трансформација, пред којом се „Петолетка“ налази, логичан је след догађаја након претходног продужетка рока у коме је она остала заштићена од наплате поверилаца те након што се нико од озбиљних купаца до сада није јавио.

То што су се  Мирослав Алексић, председник Општине, иначе лидер Народног покрета Србије, који је окупио некадашње трстеничке припаднике УРС-а, недавно повукли из надзорних одбора ППТ,  где су према наводима СНС „годинама уназад имали своје упориште“, напредњаци оцењују као „бекство главног кривца са места злочина“.

– Актуелна локална власт (НПС, односно некадашњи УРС, СДС и СПС) који данас критикују мере Владе  и руководство ППТ су активно учествовали претходних година у политици која је трстенички гигант са 17.000 радника довела на 1.590 радника уз дуг од 130 милиона евра – наводе у СНС.

Поводом актуелне ситуације у „Првој петолетки“ огласио се i трстенички одбор Српског покрета обнове, наводећи да је „неприхватљиво, да се радници ППТ злоупотребљавају у политичке сврхе“. Подсетили су да су током претходних година најпре Г17, потом УРС, „као политички субјекти, са својом стручношћу изнад политике, излазили пред раднике и руководство, са планом, по коме ће ППТ да изађе из финансијских потешкоћа и да реши старе дугове и започне „здраво“ пословање“. Оздрављење се, констатује СПО, није десило, напротив челници  Г-17 (УРС) су преко партијске инфраструктуре утицали на финансије, преквалификације, постављали надзорне и управне одборе,  једном речју водили главну реч од пријема радника до менаџмента.

– Надамо се да ће у законским и тржишним оквирима фабрика наставити са радом колико је могуће раније и тиме позвати већи број радника на посао – наводе у СПО.

Иначе, на подручју општине Трстеник живи скоро 43 хиљаде људи. Према подацима Националне службе за запошљавање без посла је скоро пет хиљада људи, док подаци локалне самоуправе говоре да у Трстенику тренутно ради свега осам хиљада људи.

Ј.Б.


ПРИВАТИЗАЦИЈА

Делови „Прве петолетке“ су у најновијем поступку приватизације нуђени на продају. За Сервоуправљаче је констатовано да се поступак продаје проглашава неуспелим јер се ни један интересент није јавио. За ТМО је рок за достављање понуда, након два продужетка, био до 24. новембра, док су интересенти за ППТ Арматуре из Александровца, које имају 458 радника, понуде могли да доставе до 16. новембра. У стечај је летос, након што је изгубила заштиту државе од поверилаца, отишла Кочна техника, чији су запослени тада искористили социјални програм.

 

Ostale vesti

back-to-top