“Zlatna kaciga” u uslovima korone: Umesto dodele nagrada izložba radova

Postavljeno: 01.04.2021

Dodela priznanja Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“, koja se tradicionalno organizuje 1. aprila, na svetski Dan šale, ali i na rođendan velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje, ove godine izostala je zbog pogoršane epidemiološke situacije. Umesto toga Kruševljani mogu da na platou ispred Kulturnog centra Kruševac pogledaju izložbu nagrađenih i radova koji su ušli u uži izbor na ovogodišnjem Festivalu

Zbog teške epidemiološke situacije Festival je ove godine održan u drugačijem formatu, ali je uprkos tome uspeo da sačuva međunarodni karakter.

– Zadovoljni smo jer se zaista sprovodio u teškoj epidemiološkoj situaciji, na Festivalu je učestvovalo 347 autora, a pristigle su nam 882 karikature i 597 aforizama – rekla je Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog cetnra i direktorka Festivala.

Emisija posvećena ovogodišnjem Festivalu biće objavljena na sajtu i na društvenim mrežama Kulturnog centra Kruševac.

– Žao nam je što nismo u mogućnosti da se družimo sa našom publikom kao prethodnih godina, ali smo pružili priliku svim našim učesnicima kao i onima koji su ljubitelji humora i satire, koji žive u drugim gradovima pa i na drugim kontinentima, da mogu da vide ko su naši dobitnici – dodala je ona.

Nagrada za životno delo ove godine pripala je jednom od najznačajnih kompozitora muzike za pozorište, televiziju i film Zoranu Simjanoviću, a priznanje Vitez od Čarapanije – Ser Hardi pripalo je glumcu Nenadu Okanoviću.

Podsećamo, međunarodni festival humora i satire „Zlatna kaciga“ Kulturni centar Kruševac organizovao je po 29. put pod pokroviteljstvom grada Kruševca, tema je bila „Prozor“, dok je za mlade do 18 godina tema nosila naziv „Muzika“.
Zlatnu kacigu za najbolju karikaturu dobio je Darko Drljević iz Crne Gore, dok su za pisanu formu nagrađeni Đokica Miljkovic iz Novog Sela za priču ,,Arsini prozori’’, Miladin Berić iz Banja Luke za pesmu ,,Prozor“ te Bojan Ljubenović iz Beograda za aforizam: ,,Na skupštinske prozore stavili smo rešetke. Da se poslanici navikavaju“.

Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,Prozorska osmatračnica’’ pripala je Milojku Stojkoviću iz Smederevske Palanke.

Na konkursu za mlađe od 18 godina prvu nagradu za karikaturu i strip dobila je Anastazija Stambolović, iz čačanske Gimnazije, dok je u pisanoj formi najbolja bila njena sugrađanka Minja Đelkapić.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top