Zlatna kaciga: Nagrada za životno delo Zoranu Simjanoviću, Vitez od Čarapanije – Nenad Okanović

Postavljeno: 04.03.2021

Savet Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ jednoglasno je odlučio da nagrada za životno delo na 29. Festivalu pripadne kompozitoru Zoranu Simjanoviću, dok će titulu Viteza od Čarapanije poneti glumac Nenad Okanović

Nakon što su nedavno saopštena imena pobednika na ovogodišnjem konkursu Zlatne kacige, Savet ovog festivala danas je objavio i imena dobitnika tradicionalnih nagrada koje Festival dodeljuje velikim stvaraocima i umetnicima. Ovu odluku je novinarima saopštila Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog cetra i direktorka Festivala. 

Dobitnik nagrade za životno delo je legendarni kompozitor filmske muzike, Zoran Simjanović. Tokom karijere duge više od 40 godina komponovao je neke od najprepoznatljivijih melodija domaće kinematografije. Radio je muziku za filmove: „Specijalno vaspitanje“, „Otac na službenom putu“, „Nacionalna klasa“, „Majstori majstori“, „Maratonci trče počasni krug“ i mnoge druge. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada od kojih su naiznačajnije dve Zlatne arene za filmsku muziku na festivalu u Puli za filmove „Miris poljskog cveća“ iz 1978. i „Balkan ekspres“ iz 1983. godine.

Titula „Vitez od Čarapanije“ pripala je glumcu Nenadu Okanoviću koji je široj publici najpoznatniji po ulozi Sina Dragana u popularnoj seriji „Selo gori, a baba se češlja“. Iza sebe ima bogato stvaralaštvo, glumio je u predstavama „Paklena pomorandža“, „Leptirica“, „Zločin i kazna“, „Hobit“, „Jagoda u supermarketu“, „Lavirint“ i mnogim drugim.

Planirano je da, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, svečana dodela nagrada za sve dobitnike i pobednike festivalskog konkursa bude održana 1. aprila na Svetski dan šale kada će biti raspisana i tema za narednu festivalsku godinu.

– Cilj nam je da ovim festivalom napravimo most kulturne razmene između naše zemlje i inostranstva. Potrudićemo se da na najbolji mogući način predstavimo naš grad, naročito u ovoj godini jubileja kada obeležavamo 650 godina od osnivanja Kruševca – rekla je Violeta Kaplarević.

Zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović je u ime grada dobitnicama čestitao nagrade i poželeo im puno uspeha u daljem stvaralaštvu i životu, podsetivši da je Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ postao svojevrsni brend našeg grada koji od lokalne samouprave uvek ima maksimalnu podršku.

Inače, tema ovogodišnjeg Festivala za takmičare bila je “Prozor”. Zlatnu kacigu za najbolju karikaturu dobio je Darko Drljević iz Crne Gore, dok su za pisanu formu nagrađeni Đokica Miljkovic iz Novog Sela za priču ,,Arsini prozori’’, Miladin Berić iz Banja Luke za pesmu ,,Prozor“ te Bojan Ljubenović iz Beograda za  aforizam: ,,Na skupštinske prozore stavili smo rešetke. Da se poslanici navikavaju“. 

Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,Prozorska osmatračnica’’ pripala je Milojku Stojkoviću iz Smederevske Palanke.

Odabrani su i pobednici konkursa za mlađe od 18 godina koji su radovima odgovarali na temu “Muzika”. Prvu nagradu za karikaturu i strip dobila je Anastazija Stambolović, iz čačanske Gimnazije, dok je u pisanoj formi najbolja bila njena sugrađanka Minja Đelkapić.

D.M.

Ostale vesti

back-to-top