Živomir Milenković u Aleksandrovcu predstavio knjigu “Župljani  za  nezaborav”  

Postavljeno: 29.11.2022

U Muzeju vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu predstavljena je monografija “Župljani za nezaborav” Živomira Milenkovića Žiće, novinara i publiciste.

Knjiga je deo naučno istraživačkog i publicističkog projekta autora “Sto uspešnih Župljana”, a kao prvi tom je nastala na inicijativu i realizaciju profesora dr Dragana Popovića, dugogodišnjeg dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Leposavića, Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji je i izdavač.

U prepunoj sali ove ugledne aleksandrovačke kulturne ustanove o knjizi i autoru su vrlo pohvalno govorili dr Zoran Punoševac, profesor Akademije strukovnih studija “Šumadija” u Kragujevcu – Odseka u Kruševcu, dr Radomir Biočanin, profesor Državnog univerziteta u Novom Pazaru i Internacionalnog univerziteta u Travniku i Milovan Matić, istraživač i teslolog, najveći bibliograf Nikole Tesle na svetu.

Program je vodio Đorđe Živadinović, dipl. inž. iz Muzeja i student doktorskih studija na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Kulturno umetnički program na temu grožđe, vino, ljubav i Župa izveli su članovi KUD “Grozd” u Aleksandrovcu, na čelu sa predsednikom Miodragom Šaronjićem Šargom. Pročitana je i istorijska poema “Sa grožđem raste i Župa cela” Živomira Milenkovića, koja je bila nagrađena na konkursu Muzeja vinarstva i vinogradarstva, povodom Svetog Trifuna, slave i praznika opštine Aleksandrovac i vinara i vinogradara.

O knjizi i autoru govorili su, po svojoj želji, i Gvozden Đolić Čolka, višedecenijski društveni i kulturni radnik u Aleksandrovcu i Ljubiša Krstić, predsednik Udruženja penzionera “Car Lazar” u Kruševcu.

Po završetku promocije priređen je koktel, a autor je potpisivao knjige i razgovarao sa čitaocima, koji su bili oduševljeni ovim projektom i ukupnim programom manifestacije.

Tekst i foto: N.G.

Ostale vesti

back-to-top