„Žensko groblje“ – performans u znak sećanja na žrtve femicida

Postavljeno: 10.12.2022

Na Dan ljudskih prava, su na Trgu glumaca i glumica aktivistkinje udruženja „Centar za devojke“ iz Niša izvele performans „Žensko groblje“ u znak sećanja na žrtve femicida. Reč je o performansu, koji je u osmišljen u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“  koji su članice ovog udruženja već izvele u desetak gradova širom Srbije

U crnoj garderobi, poređane u krug sa papirima na kojima su ispisani jedni od najstrašniijih slučajevi femicida u Srbiji, aktivistkinje udruženja „Centar za devojke“ izvele su performans, dok su se u pozadini odzvanjala imena 400 žena ubijenih u porodičnom i partnerskom nasilju od 2010. do danas.

-Želele smo da probudimo svest građana i građanki, da malo više razmišljaju o nasilju nad ženama, ali i o samom femicidu. Dok stojimo u formaciji „Ženskog groblja“ na grudima nosimo imena žrtvava, godine i način na koji su one ubijene, kako bismo istakle koliko je to zastrašujuće. Posebno je strašno što su se te žene obraćale institucijama, ali odgovora nije bilo na vreme-kaže Tatjana Nikolić, izvršna koordinatorka Centra za devojke.

Ovaj performans kako navode izaziva empatiju i saosećanje kod ljudi.

-Zavisi od grada, negde su nam ljudi prilazili, čitali natpise, slušali, plakali… U jednom gradu nam je prišla žena i zagrlila svaku od nas, nigde nije prošlo neprimećeno.

Aktivistkinje iz Niša su na Trgu zajedno sa aktivistkinjama iz Udruženja žena „Peščanik“ podelile i flajere na kojima se nalazi objašnjenje pojma femicid, točak nasilja na osnovu koga žena može prepoznati da li trpi nasilje, a tu su se našli i brojevi telefona organizacija iz deset gradova gde je performans izveden, a gde žene mogu zatražiti pomoć.

Ukoliko vam je potreban razgovor, informacija, podržka možete pozvati sledeću organizaciju: „Peščanik“ Kruševac, telefon:066/006-606


Šta je femicid?

Femicid je ubistvo žene samo zato što je žena. Povezano je sa diskriminacijom žena, nejednakom raspodelom moći između muškaraca i žena, predrasudama i nasiljem nad ženama.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top