Zdravstveni nadzor za sve građane koji danas posle 18 časova uđu u Srbiju

Postavljeno: 18.09.2020

Građani Srbije koji danas (18.septembar) nakon 18 časova uđu u zemlju, biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune- navodi se na sajtu Minsitarstva zdravlja

Pri ulasku u Srbiji, građani bi trebalo da preuzmu test samoprocene na KOVID 19 koji je dostupan je na adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing, a oni koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini ,gde će dobiti sva neophodna uputstva.

Popunjavanjem ovog upitnika građani će dobiti bolji uvid u svoje zdravstveno stanje, a rezultat testa biće pokazatelj da li je potrebno da se nakon ulaska u zemlju jave u kovid ambulantu.
Rezultat testa treba da se odštampa kao dokaz da je urađen, a u kovid ambulatnu odlaze samo oni koji na osnovu urađenog testa samoprocene dobiju takva uputsva.

Za sve koji večeras posle 18 časova uđu u zemlju, važi poseban zdravstveni nadzor u trajanju od deset dana, nakon čega svi oni koji nisu pri prvom testu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu , treba još jednom da urade test samoprocene na kovid 19. Ukoliko i tada rezultati pokažu da nema opasnsoti od onfekcije, posebni zdravstevni andzor za njih prestaje da važi.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, “svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Srbije.

“Rizična i neodgovorna ponašanja poput tih mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja korona virusa među stanovništvom što razume se, nije ni u čijem interesu i Vlada Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja”.

Inače, poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od korona virusa- nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora
Vlada Srbije apeluje na sve građane da poštuju sve epidemiološke mere, bez izuzetka.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top