Zbog sumnje na poresku utaju i pranje novca uhapšeno 18 lica iz Kruševca

Postavljeno: 12.06.2020

Poreska uprava objavila je da je u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje korupcije, uhapšeno odgovorno lice u privrednom društvu iz Kruševca i još 17 zaposlenih zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreske utaje u iznosu od oko 72,5 miliona dinara i pranja novca čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 216,3 miliona dinara

– Osumnjičeni je u periodu od jula 2017. do decembra 2019. godine izvršio isplate zarada zaposlenim radnicima u iznosu od 72,18 miliona dinara, a nije obračunao i uplatio porez na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje od ukupno 48,46 miliona dinara. Zatim je, na ime zakupa poslovnih prostorija isplatio novčana sredstva fizičkim licima – zakupodavcima u gotovini u ukupnom iznosu od 95,71 milion dinara bez evidentiranja kroz poslovnu dokumentaciju privrednog društva, čime je izbegao plaćanje poreza na prihod od nepokretnosti u iznosu od 16,89 miliona dinara – saopšteno je iz Poreske uprave.

Osumnjičeni je, kako je navedeno, podizao novac sa računa privrednog društva u gotovini u ukupnom iznosu od 40,52 miliona dinara i zadržao za lične potrebe, čime je izbegao plaćanje poreza na prihode od kapitala u iznosu od 7,15 miliona dinara.

Krivično delo pranja novca osumnjičeni su, prema navodima Poreske uprave, izvršili tako što su nelegalan novac stečen neovlašćenim organizovanjem igara na sreću u iznosu od 216,3 miliona dinara stavili u legalne tokove.

Protiv osumnjičenih podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top