Zbog lažne diplome 19 uhapšenih, među njima 15 profesora kruševačke srednje škole

Postavljeno: 19.10.2022

Zbog sumnje da su malverzacijama omogućili jednoj osobi sticanje diplome ekonomskog tehničara policija je uhapsila 19 osoba, među kojima su I. J. (51), bivše odgovorno lice jedne srednje škole u Kruševcu i 15 profesora te škole, te J. M. (41), koja se sumnjiči da je protivpravno stekla diplomu, dok se njena majka D. M. (66) i A. L. (49) terete za krivično delo trgovina uticajem, saopšteno je iz MUP-a.

Hapšenje su izveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužulaštva u Kraljevu.

Uhapšeni su, kako je saopšteno, I. J. (51), bivše odgovorno lice jedne srednje škole u Kruševcu, kao i nastavnici V. N. J. (47), N. T. (51), S. M. (34), S. S. (47), B. N. (35), A. S. (43), B. I. (54), Lj. M. (43), N. Ž. (43), I. P. (47), B. C. (39), J. L. (53), V. M. (69), I. S. (64) i D. I. (49), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Krivičnom prijavom za isto krivično delo biće obuhvaćen još jedan nastavnik, star 49 godina.

Policija je saopštila i da je, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje isprave, uhapšena J. M. (41), koja se sumnjiči da je protivpravno stekla diplomu, dok se njena majka D. M. (66) i A. L (49) terete za krivično delo trgovina uticajem.

Prema policijskim navodima sumnja se da je I. J. u maju 2020. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja sačinio i izdao diplomu neistinite sadržine o završenoj školi J. M.

I. J. se tereti da je lažno prikazao da je J. M. stekla zvanje ekonomski tehničar, iako je znao da ona nije prisustvovala nastavi, polagala predmete i maturski ispit pred komisijom, već je sačinio lažnu prijavu o njenom upisu u tu školu i promenio datum podnošenja prijave. Na taj način on je, kako se sumnja, formalno pravno stvorio neophodne uslove da donese rešenje o priznavanju nastavnih predmeta i sačini ugovor o dokvalifikaciji i prekvalifikaciji sa učenikom J. M. u vrednosti od 1.075 evra,  ali novac nije uplatio na tekuće račune niti evidentirao u poslovnoj dokumentaciji škole, već ga je zadržao za sebe. I. J. je osumnjičenoj omogućio sticanje dodatnog obrazovanja na osnovu čega se ona zaposlila u jednom domu zdravlja u Sremskoj Mitrovici – navedeno je u saopštenju.

Osumnjičena, navode dalje u MUP-u, D. M., koja je majka J. M., tereti se da je, u maju 2020. godine, preko  A. L. osumnjičene da je bila posrednik prilikom sticanja diplome, obećala poklon tadašnjem odgovornom licu srednje škole I. J., ukoliko njenoj ćerki izda diplomu.

Takođe, nastavnici u toj školi su, kako se sumnja, prekoračili granice svojih službenih ovlašćenja na taj način što su sačinjavali zapisnike o polaganju ispita neistinite sadržine i omogućili tadašnjem odgovornom licu te škole da izda diplomu J. M.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

J.B.

 

Ostale vesti

Komentari

 1. Dulka kaže:

  Dali su mislili za svoju buducnost Kako ce dalje da rade I izdrzavaju porodicu

 2. Clan vlade kaže:

  Kad mogu ministri I bivsi predsednici sto ne bi srednjoskolci.

 3. Blam kaže:

  Srbija je preplavljena lažnim i kupljenim diplomama.
  Tako da je sve postalo nemoralno, pa čak i način sticanja diplome.
  O takvim stvarima, treba izaći na skupštinu, jer rad i kupljena diploma ,ne mogu uvek ići ukorak.
  Privatno školovanje, je sve više uzelo maha, a tamo je najviše tih lažnih i kupljenih diploma.
  Sve je postalo, lažno i devalvirano, tako da je svaka vrednost sišla na nuli, a neke i ispod.

3 thoughts on “Zbog lažne diplome 19 uhapšenih, među njima 15 profesora kruševačke srednje škole

Comments are closed.

back-to-top