Završni ispit pred osnovcima

Postavljeno: 26.06.2022

Od ponedeljka do srede (27. do 29. juna) osnovci polazu testove u okviru završnog ispita, nakon čega će uslediti upis u srednje škole, za koje su ostvarili dovoljan broj poena. Zbog mogućih dojava o postavljenim bombama u školama, odlučeno je da se smanji broj objekata u kojima će đaci polagati, te će se mala matura na području Kruševca, umesto u 40 školskih objekata, organizovati u 15. Učenici i roditelji su preko škola, odnosno razrednih starešina, obavešteni o rasporedu.

-Đaci kruševačkih osnovnih škole, koje imaju manji broj učenika, prijemni će polagati u većim osnovnim školama koje se nalaze u njihovoj blizini. Ove godine malu maturu polaže 1.176 đaka u Kruševcu, imaćemo veću policijsku kontrolu, jer nam je bezbednost naših učenika na prvom mestu – kazao je ranije za KruševacGrad Zoran Asković, načelnik Školske uprave.

Đaci 27. juna od 9 časova polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, 28. juna je test iz matematike, a 29. juna je kombinovani test koji sadrži pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati završnog ispita, na nivou škola, biće objavljeni 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. U tom periodu moguće je podneti prigovore na preliminarne rezultate.

Upis u muzičke i baletske škole je predviđen za 5. jul.

Od 30. juna do 6. jula traje popunjavanje liste želja elektronskim putem, a 6. i 7. jula je predviđeno popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama.

Nedelju dana kasnije, odnosno 13. jula je objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama, od 14. do 20. jula (posle prvog i drugog upisnog kruga) je podnošenje pijave i upis učenika u srednje škole elektronskim putem, a 14. i 15. jula je to moguće učiniti neposredno u školi. Takođe, 16. jula je podnošenje prijave i upis u drugom upisnom roku, neposredno u školi.

Roditelji i đaci sve potrebne informacije mogu da nađu na portalu Moja srednja škola, na kojoj mogu da se elektronski urade sve aktivnosti u vezi sa prijemnim i završnim ispitom i upisom u prvi razred srednje škole za školsku 2022/2023. godinu, za škole čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, sa izuzetkom muzičkih, baletskih i specijalnih škola.

Te usluge mogu da koriste roditlj ili zakonski zastupnik deteta, koji ima odgovarajuća prava pristupa do podataka o konkretnom učeniku, putem naloga na portalu Moj esDnevnik ili naloga na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

J.B.

 

 

Ostale vesti

back-to-top