Završena sednica Kriznog štaba: Da se poveća obuhvat vakcinacijom!

Postavljeno: 13.07.2021

Da je epidemiološka situacija još uvek povoljna, ali i da se poslednjih dana beleži blagi porast obolelih i da svakoga dana neko izgubi bitku sa korona virusom, te da moramo da povećamo obuhvat vakcinacijom, kazala je ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja dr Darija KisićTepavčević, u obraćanju medijima nakon današnje sednice Kriznog štaba

Ministarka je prenela da se na sednici Kriznog štaba najviše govorilo o tome da se mora raditi na povećanju svesti građana o značaju imunizacije. Kazala je da je vreme godišnjih odmora ali da virus nije na odmoru i da je itekako prisutan, te da moramo da povećamo obuhvat vakcinacijom koja nije samo individualna već i kolektivna odgovornost.

Navela je podatak da među umrlima od posledica virusa u poslednjih nekoliko meseci nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane, te da to potvrđuje da vakcina štiti od smrtnih ishoda.

Podsetila je da je do sada u našoj zemlji vakcinisano preko 2.5 miliona ljudi, odnosno, 49 odsto, te da to nije dovoljno i vrlo lako situacija može da izmakne kontroli. .

Doktorka Kisić Tepavčević apelovala je na građane da se vakcinišu, uz napomenu da je vakcina najmoćnije oružje u borbi sa virusom.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, ministarka je rekla da se istraživanja na tu temu još uvek vrše, ali da je u ovom trenutku prioritet da vakcinu prime oni koji nisu vakcinisani nijednom dozom, kako bismo stekli kolektivni imunitet i izborili se sa virusom. Prema njenim rečima, istraživanja o trećoj dozi koja trenutno rade proizvođači ukazuju na to da postvakcinalni imunitet traje duže nego što se to prvobitno mislilo.

Ostale vesti

back-to-top