Završena prva faza rekonstrukcije Doma Slobodišta

Postavljeno: 19.12.2020

Prva faza rekonstrukcije Doma Slobodišta nedavno je završena. Za radove u ovoj fazi izdvojeno je 6 miliona dinara i oni su obuhvatali spoljašnje sređivanje objekta kako bi se sprečilo prokišnjavanje i dalje propadanje. U Narodnom muzeju, koji upravlja ovim prostorom, za narednu godinu najavljuju nastavak rekonstrukcije nakon koje će Dom Slobodišta biti stavljen u potpunu funkciju

Sredstva za rekonstrukciju dobijena su preko Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, a logistička podrška obezbeđena je od strane grada.

– U ovoj fazi odrađena je kompletna hidroizolacija, termoizolacija, drenaža, zemlja je skinuta sa celog krova kako bi se sprečilo prokišnjavanje i dalje propadanje nakon čegaje zemlja vraćena, prostor je sada potpuno obezbeđen i više ne postoji mogućnost da dodje do propadanja – kaže za KruševacGrad Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Prva faza, koja je obuhvatala spoljne radove, je završena. U narednom periodu očekuje se početak radova u okviru druge i treće faze.

– Druga faza odnosi se na unutrašnje uređenje, pre svega uređenje mokrog čvora i to takođe ide preko Zavoda. Treća faza ide preko Ministarstva kulture, tu je planirano uređenje izložbenog prostora i suvenirnice kako bi Slobodište stavili u potpunu funkciju –ističe Goran Vasić.

Ukoliko ne bude problema sa finansijama završetak svih radova očekuje se do kraja naredne godine.

– Projekat je završen, dobijene su sve dozvole i sada samo čekamo da se odobre sredstva – dodaje on.

Takođe, tokom prve faze, od ukupno 6 miliona, oko 500 hiljada dinara izdvojeno je za restauraciju spomenika na Slobodištu.

– Konzervatorska radionica iz Niša koja je dobila na tenderu odradila je taj posao, uklonjeni su razni grafiti tako da je odrađena i zaštita spomenika u kompleksu – napominje direktor muzeja.

Dom Slobodišta izgrađen je 1978. godine po projektima arhitekata Bogdana Bogdanovića i Svetislava Živića i pripada Memorijalnom kompleksu Slobodište. Zgrada je oblikovana kao humka i predviđena je za istraživački rad i održavanje raznih manifestacija.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top