Zašto gubimo želju za seksom: 13 fizioloških i psiholoških faktora koji mogu uticati na libido

Postavljeno: 02.01.2016

Ukoliko osećamo stid zbog viška kilograma, on gasi našu ljubavnu iskru – čak i ako tog viška kilograma nema!

1. Stres

Možda ste osoba koja dobro radi dosta stvari pod stresom. Ipak, osećati se seksi verovatno nije jedna od tih stvari. Stres na poslu, problem sa novcem, zabrinutost za bolesnog člana porodice i ostale stresne okolnosti mogu smanjiti vaš libido. Da biste držali nivo stresa pod kontrolom, naučite neke od tehnika za upravljanje stresom ili potražite savet od savetnika ili doktora.

2. Nerazrešeni problemi

Nerazrešeni problem u vezi su jedan od najčešćih ubica želje za seksom. Emotivna bliskost je, posebno za žene, jedan od glavnih sastojaka seksualne želje. Tinjajuće rasprave, nedostatak komunikacije, nepoverenje ili druge prepreke intimnosti mogu da u potpunosti ubiju seksualnu želju.

3. Alkohol

Piće ili dva vam ne popravlja uvek raspoloženje. Poznato je da vas alkohol čini manje uzdržanim povodom seksa. Ipak, on takođe može umrtviti vašu želju za seksom. Čak iako je ne umrtvi, pijanstvo može smanjiti želju kod vašeg partnera. Sve ovo važi i za rekreacione droge.

4. Premalo sna

Ukoliko je vaša seksualna želja oslabljena, možda je razlog za to što ustajete previše rano ili ležete previše kasno. Ili možda patite od nesanice ili apneje u spavanju. Šta god da vam remeti san, takođe vam remeti i seksualnu želju. Premalo sna stvara umor. Umor ubija seksualnu želju.

5. Roditeljstvo

Roditeljstvo samo po sebi ne ubija seksualnu želju. Ipak, teško je naći vremena za intimnost kada su tu deca. Unajmite bebisitera na neko vreme da biste negovali svoju vezu. Nova beba u kući? Zašto ne biste obezbedili romantičnu atmosferu baš dok beba spava…

6. Lekovi

Lekovi koji se često povezuju sa smanjenjem libida uključuju:

  • antidepresive
  • lekove za krvni pritisak
  • antihistamine
  • oralne kontraceptive (neke studije pokazuju povezanost; neke ne)
  • hemoterapija
  • anti-HIV lekovi
  • finasteridi
  • sintetički progesteroni – medroksiprogesteroni

Promena leka ili doze može rešiti problem. I drugi lekovi mogu uticati na seksualnu želju. Ukoliko vam je nestala želja za seksom ubrzo nakon početka korišćenja novog leka, porazgovarajte sa lekarom.

7. Loša slika o sopstvenom telu

Teško je da se osećate seksi ako vam je samopoštovanje nisko zbog loše slike o sopstvenom telu. Na primer, ukoliko vas je sramota zbog viška kilograma (čak iako ih nemate) to će ugasiti vašu ljubavnu iskru.

Ukoliko vaš partner pati od ovakvog osećanja, zaista može pomoći ukoliko ga/je uveravate da vam je seksi. A tu je i druga strana jednačine: Ukoliko vežbate, podići će vam se ne samo samopouzdanje, već i želja za seksom.

8. Gojaznost

Prekomerna težina ili gojaznost su povezani sa nedostatkom uživanja u seksu, seksualne želje i poteškoćama sa seksualnim performansama. Razlog za ovo nije najjasniji, ali moguće je da postoji povezanost sa samopoštovanjem, nezadovoljavajućim vezama, stigmom društvene zajednice ili nekim drugim psihološkim problemima.

9. Erektilna disfunkcija

Erektilna Disfunkcija (ED) nije isto što i gubitak libida (medicinski termin za gubitak seksualne želje). Muškarci koji pate od ED-a brinu o svojoj seksualnoj sposobnosti. Ta briga može ubiti njihovu seksualnu želju.

10. Nizak T

Kako muškarci stare, njihov nivo testosterona može malo da opadne. Ne izgube svi muškarci želju za seksom usled smanjenja nivoa testosterona – ali veliki broj je izgubi. Nivo testosterona je povezan i sa željom za seksom kod žena. Ipak, hormonalni balans kod žena je dosta kompleksniji nego kod muškaraca. Nije jasno da li je testoteronska terapija jednako bezbedna i efektivna u povećanju seksualne želje kod žena kao što je kod muškaraca.

11. Depresija

Čini se da to nije fer. Mnogi antidepresivi mogu da smanje želju za seksom – a to isto radi i sama depresija. Ipak, ako vam se smanjila želja za seksom, to može biti znak da ste depresivni. Klinička depresija je ozbiljno stanje, ali je izlečiva.

12. Menopauza

Oko polovine žena je prijavilo smanjenu seksualnu želju u vreme menopauze iako veruju da je značajno održati aktivni seksualni život. Simptomi menopauze, kao što su suvoća vagine i bol tokom seksualnog odnosa, mogu učiniti seks manje prijatnim. Ipak, hormonalne promene tokom menopauze su samo deo slagalice.
Žena u godinama koja se brine o svojoj seksualnoj želji trebalo bi da razmisli i o kvalitetu svoje veze, slici koju ima o svom telu i svom samopoštovanju, o lekovima koje uzima i o svom fizičkom zdravlju.

13. Nedovoljno intime

Seks bez intime je ubica seksualne želje. Intima nije samo šifra za seks. Ukoliko je vaš seksualni život neutralan, probajte da provodite više neseksualnog vremena sa partnerom – nasamo. Razgovarajte, mazite se, razmenjujte poruke. Naučite da pokažete privrženost bez upražnjavanja seksa. Kako se gradi intima, gradi se i seksualna želja.

Izvor: Sensa 

Ostale vesti

back-to-top