Zasedanje 32. Filozovsko-književne škole

Postavljeno: 18.06.2022

U okviru manifestacije „Vidovdan 2022.“ juče je otpočela sa radom Filozofsko–književna škola koja se po 32. put održava u Kruševcu. Ovogodišnja tema je „Istina, laž i kritika u filozofiji i književnosti”, a o ovoj problematici izveštavaće vrsni filozofi i književnici

Prisutne učesnike skupa pozdravila je gradonačelnica Jasmina Palurović. i naglasila da Grad neguje tradiciju održavanja ove jedinstvene kulturne manifestacije koja godinama okuplja intelektualnu elitu Srbije.

„Kao prestižan naučni skup, Škola je svoj značaj potvrdila svojevrsnom stvaralačkom tematizacijom niza veoma relevantnih stručnih tema, što je rezultiralo njihovom boljem pozicioniranju i osvetljavanju društvenog konteksta u kome su egzistirale i bile predmet promišljanja filozofa i književnika.“

Predsednik Saveta škole Marko Nedić, podsetio je da su odabrane teme uvek bile aktuelne, zanimljive i izazovne, kako za učesnike, tako i za širu kulturnu javnost. Ovogodišnja nosi posebnu notu intrigantnosti i provokacije.

Predsednik Saveta najavio je niz interesantnih prezentacija kojima će učesnici doprineti boljem razumevanju pojmova istine, laži i kritike u aktuelnom društvenom trenutku.

Direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević uručila je Zahvalnicu Marku Nediću za doprinos radu Škole i saradnju sa ovom ustanovom koja je uspešno organizuje još od davne 1989.godine.

Škola traje dva dana i odvija se u nekoliko radnih sesija, sa završnom debatom na kraju zasedanja. Izloženi radovi se štampaju u posebnim zbornicima kao svojevrsnim svedočanstvima vremena.

Ove godine u radu Škole učestvuju Bogomir Đukić, Saša Radojčić, Dragan Simeunović, Zoran Avramović, Dragan Žunić, Gordana Vlahović, Ljubiša Đidić, Časlav Koprivica, Miloš Petrović i drugi.

Izvor i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top