Zanima ih model banjske rehabilitacije: Ambasador Irana posetio „Merkur“

Postavljeno: 12.03.2021

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei posetio je nedavno Specijalnu bolnicu “Merkur” u Vrnjačkoj Banji radi upoznavanja sa programom rehabilitacije u srpskim banjama, kako bi se takav model primenio u Iranu. Srpsku stranu predstavili su predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, direktor“Merkura” dr Dejan Stanojević, sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković i Miodrag Miljković, predsednik Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije

Posle predstavljanja srpskog modela banjske rehabilitacije, investicione situacije u Vrnjačkoj Banji i “Merkurovog”modela poslovanja, razmatrani su različiti modeli saradnje i doneti zaključci o budućim zajedničkim aktivnostima.
Razgovaralo se i o mogućnostima razmene turističkih tura nakon uspostavljanja bezviznog režima, kao i dolasku iranskih investitora u srpske banje. Zaključeno je da se saradnja nastavi posetom delegacije Irana, kao i uzvratnom posetom radi uvida u stanje iranskih banja.

Iran, iako bogat mineralnim vodama i banjama, nema organizovan sistem banjskog lečenja i rehabilitacije, jer su banje tzv. “dnevnog tipa”.
Irancima je predstavljena i posebna “Merkurova” postkovid rehabilitacija, koja se pokazala uspešnom u vreme ove sveopšte svetske pandemije.

Posetu je inicirao ambasador Srbije u Teheranu DraganTodorović, a organizator je bio Klaster zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije.
Srpski banjski model predstavljen je u Teheranu u maju 2018. godine, na Međunarodnom zdravstvenom kongresu islamskih zemalja, kada je prepoznat potencijal srpskih banja i potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji između Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije i Centra za razvoj zdravstvenog turizma u islamskim zemljama.

Na istoj konferenciji, godinu dana kasnije, direktor “Merkura” dr Stanojević i predsednik klastera Miljković bili su učesnici organizovanih panela, kada je iranska strana pokazala interesovanje za transfer tehnologije banjskog turizma po modelu “Merkura”.

Saradnja između dve zemlje u oblasti zdravstvenog turizma istaknuta je kao prioritetna oblast i na 15. zasedanju Mešovitog komiteta za privrednu saradnju Srbija – Iran, održanom u Beorgadu juna 2018. godine.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top