Za koga su KN 95 maske postale obavezne?

Postavljeno: 20.01.2022

Za koga su KN 95 maske postale obavezne?

Lica koja su izuzeta od mera karantina a bila su u bliskom kontaktu sa zaraženima korona virusom, uz strogo pridržavanje mera zaštite, u obavezi su i da nose određeni tip zaštitne maske

Uz odluku da se trajanje karantina smanji sa deset na sedam dana, za pozitivne i one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima a nisu vakcinisani, izmenom Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, definisane su i obaveze vakcinisanih nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Kako je navedeno na sajtu Batuta, izuzeti od mera karantina dužni su da se deset dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid pozitivnom osobom, strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite koje podrazumevaju nošenje maske tipa KN 95 u zatvorenom prostoru ali i na otvorenom ukoliko nema mogućnosti da se poštuje odstojanje od najmanje dva metra.

Takođe, potencijalni prenosioci virusa koji su vakcinisani, uz dezinfekciju ruku, u obavezi su da izbegavaju okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

U kruševačkim apotekama ima maski tipa KN 95, ali za razliku od običnih koje koštaju od tri do pet dinara, za ove maske treba izdvojiti 25 dinara po komadu.

S obzirom da je preporuka da se maska menja na nekoliko sati, te da se ova mera mora sprovoditi deset dana, količina novca koji treba izdvojiti za te namene, nimalo nije zanemarljiva.

Ono što se može čuti u razgovoru sa građanima je da ostaje nejasno zbog čega se za nevakcinisane koji su bili u kontaktu propisuje karantin a vakcinisanima daje sloboda kretanja ako i jedni i drugi podjednako mogu biti prenosioci virusa.

D.P.

Ostale vesti

Komentari

  1. NE plasite Narod kaže:

    Haj

    Zar mislite da vam neko veruje…dosta vise svega…Grip lecite s ne laz hocete distici. Broj. Mrtvih sto Satane naredile…a onda prestaje izmusljena. Korona koha isplanirans Jos 1980 kako njom da uniste mnogo. Milione ljude decu zene….pa i zivotinje. Dusu i njima. Maske i na biljke zar mislite da mozete slagati CEO Svet osim pridanih dusa vi vama. Vitamine a narodu ne ispitane. Vakcine u stvari ispitane da uniste a ne pomognu …..zasto. Politicari ne umiru i. Migranti…… haha pa znamo svi …..a sirotinja mora unter od vas. Maske guse i zarazne….zalepute. Usta usi nos i sve rupe moze bez njih…Boze sveti. Satana misli pobiti. Narod vi ih zarazite madkama , vakcinama i testovima. …moje tvrdnje te du jer znam ko vakcinisan i nakon umro a zdrav bio dosta bre vise. …

1 thought on “Za koga su KN 95 maske postale obavezne?

Comments are closed.

back-to-top