Vučević u Kruševcu: Vidovdan je zavet za neprekidnu borbu i slobodu

Postavljeno: 28.06.2024

U Gradskoj kući u Kruševcu održana je svečana sednica Vlade Republike Srbije povodom obeležavanja Vidovdana i 635-godišnjice boja na Kosovu. Sednici je prisustvovao premijer Miloš Vučević, koji je predvodio i deo centralne državne ceremonije Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara i koji se građanima obratio ispred spomenika Kosovskim junacima uz poruku da je Kosovski zavet večan i da Vlada Srbije nastavlja borbu za očuvanje državnih interesa i opstanak Srba na KiM

Ceremonija je započela u manastiru Ravanica, gde je premijer Vučević prisustvovao parastosu knezu Lazaru i kosovskim junacima. Nakon toga, premijer se poklonio ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upalio sveće. Vučević je prisustvovao liturgiji u crkvi manastira Ravanica, nakon čega se uputio ka Kruševcu, gde je započela sednica Vlade Srbije. Nakon sednice, premijer Vučević položio je venac na Spomenik kosovskim junacima na Trgu kosovskih junaka, gde se obratio javnosti.

– Sa pravom smo danas u carskom gradu Kruševcu na obeležavanju jednog od najvažnijih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda Vidovdanu. Ovaj dan obeležavamo 635 godina. Vidovdan je dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, kamen naše kulture i identiteta, na trenutke iskušenja koje smo kao narod prošli u istoriji. To nije samo datum u kalendaru već momenat koji simbolizuje ponos i požrtvovanost. Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koja hrabri i bodri. Vidovdan je dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu. Među njima na prvom mestu Sveti knez Lazar, njegova odluka da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega oličava Vidovdan – rekao je premijer i dodao da se Srbija tokom vekova suočavala sa brojnim izazovima i branila.

– I tada i danas bili smo na strani pravde, nismo se bojali jer smo znali da Srbija gleda u nas, nema nikog drugog ko će se Srbiji naći, naša je sudbina Srbija. Suočavamo se sa novim izazovima, Vidovdan nas uči da smo prevazišli i veće izazove. I danas kao i mnogo puta kroz istoriju, opet pokušavaju da Srbiji slome kičmu zbog Kosova i Metohije.  Želi da poručim da Vlada Srbije nastavlja borbu za očuvanje državnih, nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak KiM i opstanak Srba na KiM. Naša snaga leži u precima, a pre svega u našim potomcima, u našem narodu i našoj ujedinjenoj Srbiji, koja nikada ne sme da se deli. Neka žrtva kneza mučenika i ostalih kososvskih junaka budu snaga i sila na osnovu koje ćemo donositi odluke. Oni su padali slavno da bismo mi danas bili ovde. Gledajmo u budućnost i nove izazove. Budimo kao jedan, radni i vredni, mudri i predani i čekajmo dan Vaskrsa i slave, a svanuće nova zora. Živela Srbija – poručio je premijer Vučević.

Po dolasku premijera Vučevića intonirana je i himna Srbije „Bože pravde“. Inače, premijer je trenutno u obilasku TT (Tehničko-taktičkog) zbora, koji se održava u centru Kruševca.

M.M.

Ostale vesti

back-to-top