Vremenske (ne)prilike ne prijaju ni zdravima

Postavljeno: 11.06.2022

Služba hitne medicinske pomoći beleži povećan broj intervencija, a pored hroničnih bolesnika, sa tegobama se javljaju i zdravi ljudi. Visoke temperature i velika vlažnost vazduha ne prijaju nikome, pa je tako ovih dana primetan i neočekivano veliki broj intervencija u školama kod dece.

– Prilično je povećan broj intervencija, nekada bude i preko 20 terena u toku dana. Posebno ima dosta pregleda u ambulanti tokom noći. Kako ide noć, manifestacije tegoba su veće, pacijenti se uplaše, pa u periodu od 20 časova do ponoći, zna da bude i po 60 pacijenata u ambulanti – rekla je za KruševacGrad načelnica službe Hitne medicinske pomoći, doktorka Marija Baltić.

Promene vremena i oscilacije, nekada i do 15 stepeni razlike, utiču i na zdrave ljude koji dolaze u ambulantu ili traže savet preko telefona. Najčešće se žale na glavobolje, migrene, nervozu, nesanicu, a česti su i neobjašnjivi simptomi poput osećaja koji ne mogu da objasne i zbog koga se ne osećaju dobro.

– Za pomoć se najčešće obraćaju kardiovaskularni, odnosno oni bolesnici koji imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom. Tokom toplog vremena krvni pritisak se snizi, pa se osećaju malaksalo i imaju vrtoglavice. Dva, tri dana pred kišu velike tegobe imaju astmatičari, odnosno hronično opstruktivni bolesnici – objasnila je ona.

Intervencija na javnim mestima ima više u toku sunčanih dana, kada su temperature visoke. Tada dolazi do kolapsa i onesvešćivanja, a primetan je i povećan broj poziva u školama kod dece, što ranije nije bio slučaj.

Za lakše podnošenje tegoba potrebno je poštovati prepisanu terapiju, uzimati dovoljno tečnosti, vitamina, a kod hroničnih bolesnika, koji imaju problem sa krvnim pritiskom, važno je korigovanje terapije.

Doktorka upozorava da toplo vreme donosi i povećanu opasnost od ujeda insekata i pojave alergija kod određenog broja ljudi, koji bi uz sebe, za prvu pomoć, uvek trebalo  da imaju antihistaminike poput presinga i klaritina.

Kako bi se smanjila mogućnost stomačnih infekcija i trovanja hranom, posebnu pažnju treba obratiti na decu. Pre konzumiranja, hranu treba dobro oprati, a higijena ruku mora biti povećana.

Visoke temperature privlače veliki broj posetilaca na bazenima i rekama. Neophodno je korišćenje preparata sa visokim zaštitnim faktorom, uzimanje dovoljne količine tečnosti i izbegavanje dužeg direktnog izlaganja suncu, zbog mogućnosti pojave sunčanice.

U sezoni radova na polju, povećan je broj saobraćajnih nezgoda, pa iz Hitne pomoći apeluju na poljoprivrednike da poštuju propisanu signalizaciju na svojim prevoznim sredstvima, prvenstveno na traktorima.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top