VP dom proslavio 77 godina rada

Postavljeno: 12.06.2024

Povodom 77. godišnjice rada Vaspitno – popravnog doma u Kruševcu, danas je održana svečanost kojoj su prisustvovali brojni predstavnici Grada i Kruševačke eparhije. Duhovni pečat manifestaciji dao je svojom besedom Vladika kruševački Gospodin David.

VP Dom u Kruševcu osnovan je 1947. godine i bavi se tretmanom maloletnih izvršilaca krivičnih dela od 14 do 23 godine. Osnovni zadatak Doma je prevaspitavanje i reintegracija ovih mladih ljudi u društvenu sredinu.

Direktor Miloš Ristić istakao je da je u prethodnom periodu urađeno mnogo na resocijalizaciji štićenika. Organizovani su brojni događaji poput obeležavanja Dana ljudskih prava i zdravstvenih tribina. Uz pomoć Agencije za regionalni razvoj, neki štićenici su uključeni u program preduzetništva. Uspešni su i u sportu, osvojivši drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu 2023. godine i postali svetski prvaci 2022. godine. Na Festivalu srednjoškolskog teatra ostvarili su zapažene rezultate, a za talentovane umetnike organizovana je likovna kolonija.

Infrastruktura Doma se kontinuirano poboljšava, a u planu je izgradnja novog objekta kapaciteta za 50 štićenika. Prošle godine je Patrijarh srpski Porfirije osveštao hram Svetih apostola Filimona i Onisima, koji je na raspolaganju štićenicima i građanima.

Direktor Ristić je istakao dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i brojnim ustanovama. Sekcije Doma – literarna, muzička i glumačka – prikazale su svoje umeće, a izvedena je predstava „Ordinacija“ u režiji profesorke Radmile Živković.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Ivan Manojlović, predsednik Skupštine dr Dragana Barišić, zamenik gradonačelnika Snežana Radojković, narodne poslanice Nevena Đurić i Jasmina Palurović, kao i predstavnici pravosuđa, policije, BIE, vojske i drugi gosti. Trenutno u Domu boravi 174 štićenika.

T.S

Ostale vesti

back-to-top