Volonterke Andjela i Marija – Pomaganjem drugima ispunjavamo sebe

Postavljeno: 22.04.2021

Iako ima samo 18 godina iza sebe već ima pet godina volonterskog staža. Anđela Lazić je u Crvenom krstu počela da volontira kada je bila osmi razred, danas je pri kraju srednje škole, a od humanog angažovanja ne planira da odustaje

– Imala sam 13 godina kada me je za volontiranje zainteresovao drug koji se time već bavio. Volontiranje ispunjava čoveka, to što znaš da nekome pomažeš ispunjava tvoj život– kaže Andjela koja je,  inače, učenica Hemijske škole.

Potvrđuje da uspeva sve da postigne, školske i volonterske obaveze.

Marija Andjelković (17) volontira od prošlog septembra. Želela je da volontira i prijavila se u Crveni krst.

Ovo je divno iskustvo. Mislim da je ovo pravi način da se iskoristi slobodno vreme. Na ovaj način pokazujemo svoju humanost – kaže Marija.

Ona je učenica priprodnog smera ovdašnje Gimnazije, a sigurna je da će uz školovanje nastaviti i volontiranje.

Kruševački Crveni krst na spisku volontera ima oko 150 osoba, a njih četrdesetak se odaziva svim akcijama.

– Volonter Crvenog krsta može biti svako od 7 do 77 godina. Mi, osim akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, organizujemo obuke iz prve pomoći, odnosimo obroke narodne kuhinje, šest dana nedeljno na četiri punkta u gradu, naši volonteri su pomagali u sprovođenju vakcinacije, potom prilikom opremanja privremene Kovid bolnice – navodi deo akitvnosti sekretarka kruševačkog Crvenog krsta Emina Todorović.

Ona podseća da je 20. aprila obeležen Međunarodni dan priznanja volontera uz napomenu da svim volonteriuma treba odati priznanje za sve što čine kako bi pomogli drugima.

Istovremeno poziva sugrađane koji žele da volontiraju da se jave ovdašnjem Crvenom krstu.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top