Volonterka Jovana Đorđević – Izabrala da pomaže drugima

Postavljeno: 06.12.2021

U svakodnevnom životu, za mlade se često govori da nemaju dovoljno empatije za ljude oko sebe. Primer volontera iz Crvenog krsta,  među kojima je naša mlada sagovornica,  koja već pet godina učestvuje u akcijama te organizacije,  međutim, govori suprotno. 

Jovana Đorđević (20) je, nakon završene Hemijsko-tehnološke škole, odlučila je da se posveti humanitarnom radu:

-Odluku da se priključim akcijama Crvenog krsta donela sam pre pet godina, 26. juna, na Svetski dan borbe protiv droge. Tada sam na ulici videla svoje sadašnje kolege i pitala kako mogu da volontiram. Već sutradan bila sam u prostorijama Crvenog krsta i postala volonter. Mama i tata su me od početka podržali, bilo im je drago.  

Zdrav život i zdrave navike, koje praktikuje, bile su dodatni inicijator za ovo čime se danas bavi. Slobodno vreme, kako navodi, provodi u prirodi, trči ili šeta sa prijateljima, a zdrav način života promoviše kroz brojne akcije koje volonteri sprovode. 

-Najveći deo slobodnog vremena ipak provodim u Crvenom krstu i aktivnostima vezanim za ovu organizaciju. Prijateljstva koja sam ovde sklopila su izuzetna, zaista funkcionišemo sjajno. Dobro smo uigrani i organizovani –dodaje ona. 

Rad ove organizacije dodatno se intenzivirao tokom epidemije korona virusa. Brojne akcije koje su tokom, skoro dve godine sprovedene na teritoriji Okruga, te prizori sa kojima se susreću ne mogu postaviti ravnodušnima ove mlade ljude.  

-Ovo je vrlo specifičan period u kome živimo. Izdvojila bih akcije deljenja hrane u narodnim kuhinjama. Tada sam se prvi put susrela sa pravom srećom na licima ljudi koji su te pakete dobijali. Nije to ni bilo toliko do hrane, koliko da razgovora koji im je bio potreban u trenutku kada je situacija sa virusom bila neizvesna, a strah i nervoza stalno prisutni – govori Jovana. 

-U tom prvom naletu virusa jednoj baki u okolini Kruševca nosili smo hranu i druge potrepštine, u periodu kad njeni nisu bili u mogućnosti da to urade. Bila je oduševljena i to su trenuci koji se pamte i zbog kojih, između ostalog, radimo ovo što radimo kaže ona. 

Njene humanitarne aktivnosti se ne završavaju u Crvenom krstu. Sa drugaricama organizuje pomoć za dečaka u komšiluku. Navodi da su deca zapravo ključni pokretač svakog humanitarnog rada, te da niko ne može da ostane imun na njihove probleme. 

-Nije se tu radilo o neki skupocenim poklonima, spakovale smo odeću, slatkiše i slaniše, da mu koliko je u našoj mogućnosti učinimo život lepšim. Planiramo sada, povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika da se organizujemo i odnesemo jedan paketić – kroz smeh priča ona.

Priseća se posete Opštoj bolnici i dečijem odeljenju, što je, kako kaže, najleša akcija kojoj je prisustvovala.

-Njihov osmeh je nešto posebno. Naš zadatak je bio da ih zabavimo i odobrovoljimo, koliko god je to u našoj moći. Igrali smo se sa njima, „glupirali“, zasmejavali smo ih, tako da je na kraju to bila fenomenalna akcija objašnjava Jovana.

Ne možemo a da ne pitamo da li su mladi orijentisani ka humanitarnom radu, te da li će i narednih godina Crveni krst i druge humanitarne organizacije imati volontere koji će želeti da slobodno vreme provedu pomažući drugima.

-Preporučujem drugaricama i poznanicama da, ukoliko mogu, postanu deo tima volontera. Osim odlazaka na terene i akcija Crveni krst pruža mogućnost dodatnog edukovanja o brojnim temama koje mogu da budu značajne za svakodnevni život mladih. Poslednjih godina, čini mi se, veći je odaziv mladih.  Mislim da mladi žele da se, ako ništa drugo, makar informišu o najrazličitijim temama. Želim da naglasim naše druženje i atmosferu koju ovde pravimo, to je toliko zdrav odnos, da mnogi koji dođu ovde i ostanu – napominje ona. 

Korona virus i atipična situacija u kojoj smo se svi zadesili nisu mnogo uticali na njen druševni život koji, kako kaže, ne trpi previše. 

-Iskreno, mene ovaj novi sistem i korona nisu poremetili. Inače nisam osoba koja je previše izlazila, izlasci su i pre toga bili svedeni na minimum. Moj život pre korone i sada promenio se u smislu dodatnog zalaganja u Crvenom krstu – zaključuje ona. 

Na kraju poziva mlade da dođu, vide kako je to biti volonter Crvenog krsta, a da se potom, ukoliko žele, priključe timu i budućim akcijama. 

S.M.


Učlanite se i vi u naš klub čitalaca “Mladi u Gradu”

Ova priča deo je kampanje KruševacGrada pod nazivom “Mladi i šta ih pokreće”, i osnivanja našeg kluba čitalaca “Mladi u Gradu”.   Postanite i vi član ili članica ovog kluba. Napišite nam šta vas pokreće, pošaljite pesmu, sliku, fotografiju ili tek nekoliko redaka o sebi ili nečemu što vas inspiriše. Možete nam pisati u inboksu ili na mejl [email protected] Vaša pisma objavićemo na portalu, a pripremili smo i nagrade iznenađenja za vas.

Ostale vesti

back-to-top