Voda još uvek nije za piće

Postavljeno: 15.09.2021

Korisnici koji se vodom snabdevaju sa sistema Ćelije, za piće će moći da je koriste najverovatnije od vikenda, najkasnije u ponedeljak. U Zavodu za javno zdravlje kažu da se voda još uvek ne sme koristiti ni za piće ni za pranje voća i povrća koje se termički ne obrađuje

– Naše ispitivanje pokazuje da je voda bistra i da ima prisutan rezidualni hlor, tako da se može koristiti za pripremanje hrane (kuvanje) kao i za ličnu higijenu. Da bi bila ispravna za piće, kao i za pranje voća i povrća koje se termički ne obrađuje, potrebno je da tri uzastopna uzorka budu i hemijski i mikrobiološki ispravna – kaže Slađana Stanić, specijalista higijene i humane ekologije.

Prema njenim rečima, treći uzorak će biti uzet danas ili sutra ujutru i do vikenda, najkasnije u ponedeljak, znaće se da li je voda ispravna za piće.

Do tada, građani se vodom za piće snabdevaju sa stacionarnih i pokretnih cisterni, a snabdevanje cisternama obezbeđeno je i za kruševačke Kovid i Opštu bolnicu.

Podsećamo, zbog havarije na magistralnom cevovodu u Lipovcu, bez vode je u sredu (13.septembar) ostalo 113.000 korisnika u Kruševcu i 66 okolnih sela, te korisnici u Ćićevcu, Aleksandrovcu i delu Trstenika. Kvar je saniran istog dana i u večernjim satima građani su dobili tehničku vodu.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top