+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Vladimir Milosavljević: Uprkos svemu, dobra investiciona godina za Vodovod

Vladimir Milosavljević: Uprkos svemu, dobra investiciona godina za Vodovod

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedno od svega nekoliko u Srbiji, počelo je da radi punim kapacitetom, rekonstruisana je vodovodna mreža u centru grada ali i drugim gradskim naseljima, dosta se radilo na seoskim vodosistemima. Ambiciozne planove Vodovod ima i za ovu 2021, kaže za KruševacGrad direktor Vodovoda Vladimir Milosavljević

*Kako ocenjujete rad JKP Vodovod u godini pandemije korona virusa. Koliko su vanredne okolnosti uticale na vaše planove?

– I pored epidemiološke situacije i korona virusa, za kruševački vodovod ovo je bila jedna veoma uspešna investiciona godina, jer smo uspeli da sve velike i planirane investicije za seosko vodosnabdevanje i sanaciju gradskih ulica realizujemo do kraja. Izvršili smo rekonstrukciju kako vodovodne tako i kanalizacione mreže na Trgu Kosovskih junaka, zamenili smo kompletnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u naselju Pejton u Ulici Petra Kočića, uspešno je završena i rekonstrukcija vodovodne mreže u Novom naselju u Ulicama Branko Miljković i Cerskoj.

Takođe, izvodili su se i radovi na proširenju vodovodne mreže ka seoskim naseljima.Uspešno smo izgradili rezervoar i crpnu stanicu u selu Petina, rezervoar i hidroforsko postrojenje u selu Poljaci, rezervoar i crpnu stanicu u selu Globare, rezervoar u selu Konjuh, crpnu stanicu u selu Ljubava.

Ove radove ćemo nastaviti i u 2021. godini, jer naša tendencija je da sva sela koja pripadaju teritoriji grada Kruševca u naredne četiri godine dobiju zdravu pijaću vodu. Do sada je 94 odsto domaćinstava na teritoriji grada Kruševca pokriveno zdravom pijaćom vodom sa sistema jezera ]elije, odnosno priključeno na naš vodosistem.

* Šta je konkretno planirano za ovu godinu?

– Za ovu godinu planirane su velike investicije na seoskim objektima i jedna od njih je završetak magistralnog cevovoda Dvorane – Zdravinje u dužini od 6.900 metara, završetak sistema Konjuh – Kamenare, izgradnja rezervoara i crpnih stanica u selu Lazarevac, kako bi se i taj sistem kompletirao i svih pet sela na toj teritoriji dobilo zdravu pijaću vodu.

Takođe, velike investicije planiramo da realizujemo i u gradskom području, a odnose se na rekonstrukciju vodovodne mreže u gradu. U planu je da se oko 80 miliona dinara investira u rekonstrukciju vodovodne mreže i infrastrukture u Novom naselju, odnosno da se rekonstruiše mreža u najkritičnijim ulicama u kojima su česte havarije, a to su ulice Save Miloševića, Lomina, Ostrva Vida, Svetosavska, Bosanska, Kopaoničkih žrtava. Takođe, i u delu naselja Lazarica završićemo rekonstrukciju vodovodnih mreža u ulicama Miše Mitrovića, Lafontenovoj, Vinogradarskoj, Jefimijinoj, Filipa Višnjića, kao i u ulicama Srđana Rodića, Slikara Milovanovića, Šumatovačkoj i Marka Orlovića.

Tako da će ova godina za Vodovod Kruševac biti veoma građevinski obimna i investiciono značajna, jer smo poseban akcenat stavili na rekonstrukciju vodovodne mreže kako bi se poboljšao kvalitet vodovodne infrastrukture u samom gradu. S druge strane širimo vodovodnu mrežu ka seoskim naseljima, za šta je planirana investicija od 117 miliona dinara.

* Kada ste pomenuli rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada, ispostavilo se da je stara bila izgrađena od azbestnih cevi. Koliko još azbestnih cevi funkcioniše u mreži?

– JKP „Vodovod-Kruševac“ svake godine izvodi radove na rekonstrukciji postojeće vodovodne mreže, kako planske tako i u okviru drugih projekata gde se rekonstruiše saobraćajna površina. U toku je izrada geografskog informacionog sistema (GIS) koji bi trebalo da nam da celovit pregled postojeće vodovodne mreže sa prečnicima cevi i vrstama materijala. Kada realizacija GIS-a bude okončana, imaćemo kompletan uvid u dužinu azbestnih cevi na postojećoj mreži.

* Korona je uticala na trajanje probnog rada Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kakva je sada situacija?

– Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je najveća i najznačajnija kapitalna investicija u Rasinskom okrugu, čija je ukupna vrednost 23,8 miliona evra. Podsetiću da se ovaj projekat se finansira kreditnim sredstvima Nemačke Razvojne Banke, na rok otplate od 12 godina, a da kredit vraćaju Vlada Srbije i JKP „Vodovod-Kruševac“. Postrojenje je izgrađeno na površini od 5,1 hektar, sa 41-nim objektom koji čine proizvodnu celinu, a prerada vode se odvija kroz tri linije: liniju vode, liniju mulja i liniju biogasa.

U novembru 2019. godine započeto je testiranje opreme i probni rad prve linije prerade vode. Probni rad, koji je trebalo da traje do kraja marta 2020. godine produžen je zbog epidemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja. Danas Postrojenje radi u svom punom kapacitetu.

Kako bi nesmetano funkcionisalo, izgradnji Postrojenja prethodili su radovi na izgradnji dve grupe kolektora i kanalizacione mreže u dužini od 63 kilometra, kako na gradskom tako na seoskom području. To je bio i uslov za funkcionalnost novog Postrojenja, odnosno obezbeđenje dovoljne količine otpadne vode za preradu. Ovako izgrađeni kolektori stvaraju i uslove da JKP „Vodovod-Kruševac“ širi kanalizacionu mrežu ka naseljenim mestima u kojima nije izgrađena, a to znači da je grad Kruševac sada dobio mogućnost modernizacije kanalizacionog sistema i ekološki čistog grada.

* Šta se dešava sa postrojenjima za otpadne vode Brusa i Blaca?

– Izgradnja našeg Postrojenja je bila preduslov za definisanje projekta sakupljanja i odvođenja otpadnih voda opština Brusa i Blaca i izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u ove dve opštine, u cilju očuvanja jezera Ćelije. Ovim aktivnostima JKP „Vodovod-Kruševac“ je postao regionalni centar za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda Rasinskog okruga i time potvrdio svoju lidersku poziciju.
*Da se osvrnemo kratko i na druge izazove koje je pred Vodovod postavila pandemija kovida 19.

* Kako ste se sa tim borili?
– JKP „Vodovod-Kruševac“ se od početka ove epidemije, tačnije od marta, bori uspešno primenjujući sve zaštitne mere u borbi protiv ovog opakog virusa. Bez obzira na pandemiju Fabrika vode u Majdevu radi neometano, snabdevena je svim sirovinama za proizvodnju vode za piće u dužem periodu, kao u normalnim okolnostima. Građani nemaju razloga za zabrinutost, jer je voda za piće sa vodosistema Ćelije hemijski i bakteriološki potpuno ispravna.

Pored niza sprovedenih mera, inicijativom Grada Kruševca nabavljen je uređaj za proizvodnju natrijum hipohlorita koji je JKP „Vodovod-Kruševac“ dobio na korišćenje od strane Gradske uprave tokom trajanja vanrednog stanja. Od početka proizvodnje (od marta) do sada proizvedene su 523 tone ovog dezinfekcionog sredstva. Sve količine proizvedenog rastvora su date na raspolaganje Štabu za vanredne situacije grada Kruševca. U planu je premeštanje ovog uređaja iz Fabrike vode na objekat u Lipovcu gde će u daljem periodu služiti za dohlorisavanje gradskog vodosistema.

Zbog lakše komunikacije sa korisnicima od marta formiran je korisnički info centar, gde korisnici besplatnim pozivom na telefon 0800 303 037 mogu dobiti sve tražene informacije.

Takođe, aktivan je i mejl [email protected] gde korisnici mogu da upute sva pitanja, zahteve i molbe, kao i da svoje obaveze izmiruju korišćenjem e-banking plaćanja. Uputstvo za elektronsko plaćanje računa se nalazi na sajtu www.vodovodks.co.rs, kao i brojevi telefona svih službi. Tokom trajanja vanrednog stanja radno vreme naplatnih mesta i šaltera bilo je redukovano, kao i prijem stranaka.

U ovom momentu sve blagajne i šalteri rade u skladu sa propisanim merama koje donosi Vlada Srbije, a prijem stranaka je sveden je na hitne slučajeve (kancelarija broj 1) uz svu neophodnu proceduru prijema, obavezne maske i distancu.

Kao i svuda, i u kolektivu JKP „Vodovod-Kruševac“ ima obolelih od korona virusa. Stepen odgovornosti u kolektivu je visok, kao i pridržavanje svih zaštitnih mera, tako da su zaposleni koji su pozitivni na virus korone u izolaciji i ne dolaze na posao.

N.B.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedno od svega nekoliko u Srbiji, počelo je da radi punim kapacitetom, rekonstruisana je vodovodna mreža u centru grada ali i drugim gradskim naseljima, dosta se radilo na seoskim vodosistemima. Ambiciozne planove Vodovod ima i za ovu 2021, kaže za KruševacGrad direktor Vodovoda Vladimir Milosavljević *Kako ocenjujete rad JKP Vodovod u godini pandemije korona virusa. Koliko su vanredne okolnosti uticale na vaše planove? - I pored epidemiološke situacije i korona virusa, za kruševački vodovod ovo je bila jedna veoma uspešna investiciona godina, jer smo uspeli da sve velike i planirane investicije za seosko vodosnabdevanje i…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Anketa KruševacGrada: Krizni štab u pred odlukom o novom zatvaranju – građani uglavnom protiv

Medicinski deo Kriznog štaba Vlade Srbije predložio je još u ponedeljak uvođenje policijskog časa i vanrednog stanja kako bi se ...

Raste broj obolelih u Okrugu

U Rasinskom okrugu je za dan potvrđeno oboljevanje od korone kod još 164 osoba, pokazuju podaci kruševačkog Zavoda za javno ...

Zlatna kaciga: Nagrada za životno delo Zoranu Simjanoviću, Vitez od Čarapanije – Nenad Okanović

Savet Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ jednoglasno je odlučio da nagrada za životno delo na 29. Festivalu pripadne ...

Na Bagdali uskoro nova zabava 

Na Bagdali se pravi staza za tjubing, za sada se zna da će izgradnja tog zabavnog sadržaja koštati skoro 13,5 ...

Pitali smo za vas: Zbog čega je uklonjeno zelenilo sa Trga ?

Rekonstrukcija Trga kosovskih junaka uveliko traje, a u prethodnim danima brojni sugrađani su fotografijom zabeležili uklanjanje zelenila i izrazili zabrinutost ...