Višestrukim davaocima krvi uručena priznanja

Postavljeno: 11.05.2022

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi (11.maj) danas su u Mozaik sali Gradske kuće uručena priznanja davaocima koji su doborovoljno dali krv 35, 50, 75 i 100 puta. Dodeljene su i plakete „Široko srce“, kao i posebno priznaje Aleksandru Milićeviću, sugrađaninu koji je do sada krv dao čak 160 puta

Jedan od rekordera kada je u pitanju doborovoljno davalaštvo, šezdesetpetogodišnji Aleksandra Milićević, krv je prvi put dao davne 1975. godine, kao srednjoškolac, a danas mu je u to ime uručeno specijalno priznanje Grada Kruševca i ovdašnjeg Crvenog krsta.

Bio sam jako mlad kada sam prvi put dao krv, na tu moju odluku uticali u to vreme već dugogodišnji davaoci. Od tada krv dajem četiri puta godišnje i nastaviću sve dok budemo mogao, jer osećaj da ste nekome spasli život ima neprocenljivu vrednost. Crveni krst je u međuvremenu postao moja druga kuća, radim zajedno sa mladima kao volonter i poručio bih svima koji mogu, da dođu, daju krv ili pomognu na bilo koji drugi način- kazao je Milićević, penzioner koji je svoj radni vek proveo u „Župi“.

Dobrovoljnim davaocima krvi, u svoje, ime Crvenog krsta i svih onih čiji su životi sačuvani zahvaljujući ovoj dragocenoj tečnosti, zahvalila je Emina Todorović, sekretarka Crvenog krsta Kruševac, poželevši davaocima dobro zdravlje, sreću, uspeh u daljem životu, te da još dugo godina daju krv i ostanu heroji našeg društva.

Na ovaj dan prisećamo se i našeg prvog doborovoljnog davaoca krvi, Budimira Gajića, koji je u Prvom svetskom ratu, baš na ovaj dan, zavrnuo rukav i doborovoljno donirao krv, kako bi pomogao nepozantom ranjeniku. Od tada, pa do danas, davalaštvo funkcioniše po istom principu- doborovoljno, nenagrađeno i anonimno- kazala je ona.

Todorovićka se osvrnula na period pandemije korona virusa, istakavši da je u tom teškom periodu Crveni krst uspeo da se izbori sa brojnim izazovima, kao i da organizuje i redovne i vanredne akcije doborovoljnog davalaštva, kako bi se krv obezbedila za sve one kojima je bila neophodna.

U ime Grada, davaocima se zahvalila gradonačelnica Jasmina Palurović.

Svima koji daju krv trebalo bi svakodnevno da se zahvaljujemo, da ih podsećamo koliko su važni u našim životima. Vaša humanost je nemerljiva, iako to mnogi ne shvataju dok ne dođu u situaciju da im je krv potrebna– poručila je gradonačelnica, te se zahvalila Crvenog krstu na dugogodišnjoj saradnji sa Gradom na promociji dabrovoljnog davalaštva i ovakvih manifestacija.

Priznanje za 100 davanja danas je dobilo petoro sugrađana, za 75 četvoro, za 50 davanja 14, dok je za 35 davanja priznaje dobilo 13 davalaca krvi.

Plakete „Široko srce“ ove godine pripale su Sportskom centru Kruševac, Mesnoj zajednici Krvavica i Sindikatu Sloga u fabrici „Kuper tajer“.

Priznanja su dodeljena i srednjoškolcima i osnovcima čiji su radovi proglašeni najboljim na literarnom, likovnom i video konkursu „Krv život znači“, koji se već tradicionalno organizuje sa ciljem da se mladi bolje upoznaju sa značajem davalaštva. Ove godine na konkurs je pristiglo čak 815 radova.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top