Vidovdanski program u godini jubileja

Postavljeno: 14.06.2021

U godini obeležavanja šest i po vekova osnivanja Kruševca tradicionalni program, koji u susret Vidovdanu traje tokom celog juna, obogaćen je dodatnim sadržajima: izložbama, naučnim skupovima, manifestacijama te uređivanjem grada. Uobičajeno predstavljanje programa pred medijima ove godine je, međutim, izostalo, a mi vam donosimo detalje o najbitnijim dešavanjima koja nam predstoje tokom naredne dve nedelje

U Kruševcu bi na Vidovdan trebalo da bude kompletno državno rukovodstvo te patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Osim uručivanja tradicionalnih vidovdanskih nagrada biće uručena i specijalna priznanja, a najavljeno je i otkrivanje novog Spomenika knezu Lazaru.
U predvečerje Vidovdana, 27. juna, u crkvi Lazarici će početi bdenje. Iste večeri se u Kruševačkom pozorištu održava Svečana akademija.

Na Vidovdan, 28. juna, ujutru, u crkvi Lazarici počinje sveta arhijerejska liturgija, potom litija ide do Spomenika kosovskim junacija gde se održava pomen. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatim polaže cveće na Spomenik kosovskim junacima, nakon čega je u Skupštini Grada sednica Vlade Srbije. Tog dana će svečano biti otvoren rekonstruisani centralni gradski trg te otkriven Spomenik knezu Lazaru na Starom aerodromu. U 18 i 30 će u holu Skupštine Grada biti održana svečana sednica, a u 21 sat na platou ispred Kuće Simića izvedena prva srpska opera „Na uranku“.

Inače, programe u okviru obeležavanja Vidovdana ovdašnje ustanove, udruženja, organizacije, su počele da izvode od 1. juna. Već su održane likovne radionice u Biblioteci, predstavljeni su pobednici foto konkursa „Moj grad“, koji je organizovao Kulturni centar te otvorena izložba „Moj grad“, u okviru koje su na autobuskim stajalištima postavljeni radovi mladih sugrađana.

Tokom ove nedelje (od 14. do 18. juna) predstavnici Biblioteke na platou ispred Doma sindikata sprovode edukativnu aktivnost „Biblioteka na trgu“, a za 16. jun je najavljeno otvaranje multimedijalne izložbe „Kad je svet stao one nisu“. Dan kasnije, 17. juna u Umetničkoj galeriji će biti otvorena izložba „650 godina Kruševca, likovni umetnici o gradu“.
Zasedanje 31. književno – filozofske škole, koja se tradicionalno svakog juna održava u Kruševcu, je 18. i 19. juna, a tema je „Srpski jezik u književnosti i filozofiji – jezik kao takav“.

U okviru obeležavanja jubileja Centar za stručno usavršavanje će 18. juna, u saradnji sa Udruženjem istoričara Rasinskog okruga organizovati predavanje „Istorija obrazovanja u Kruševcu u proteklih 650 godina“ te izložbu radova „Istorijat škole koju pohađam“.

Ovdašnja Biblioteka će od 21. do 24. juna organizovati reprezentativnu multimedijalnu izložbu o istoriji grada kroz književnost, a Istorijski arhiv će 24. juna organizovati naučni skup „Kruševac, od osnivanja do danas“.

Za 24. jun u 21 sat planirano je izvođenje „Deoba“ na Slobodištu. Reč je o predstavi urađenoj po delu Dobrice Ćosića, koju zajedniči igraju Srpsko narodno pozorište, Narodno pozorište Niš i Narodno pozorište Priština. Režiju potpisuje Jug Radivojević.

Dan kasnije biće otvorena izložba Istorijskog arhiva „Kruševac, tragom arhiva“, te promovisan časopis „Rasinski anali“.

U okviru programa biće održana tradicionalna akcija Treće dete te dodeljena priznanja najboljim kruševačkim đacima.

Za 25. jun su planirana otvaranja izložbe Miloša Šobajića u Legatu Milića od Mačve, te izložbe „Moravska Srbija između stvarnosti i legende“ u Narodnom muzeju. Dan kasnije će u Kući Simića biti otvorena izložba „Spomenik kosovskim junacima – svedok epohe“.

Turistička organizacija će od 25. do 27. juna organizovati Viteški megdan u Lazarevom gradu, u okviru koga će biti održani defile vitezova, otvaranje srednjevekovnog grada, srednjevekovno venčanje, viteški dečiji karneval, koncerti anambla Kolo te Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

Kruševačko pozorište će od 26. do 28. na tri punkta u gradu izvesti promotivnu aktivnost „Blago Kruševca, blago Kruševcu“. Za 27. jun je predviđeno izvođenje triptiha „ Raspeto Kosovo“.

Tokom juna će, u okviru Vidovdanskog programa, biti održane brojne sportske aktivnosti, među kojima su plivački, šahovski, stoonoteniski i odbojkaški turnir, evropski motokros šaampionat te brojni edukativni i promotivni događaji.

J.B.

Program manifestacije možete pogledati na linku:

https://krusevac.ls.gov.rs/aktuelnost/program-manifestacije-vidovdan-21/

Ostale vesti

back-to-top