„Verzija Vizije“ u Galeriji Kulturnog centra

Postavljeno: 18.03.2022

Izložba „Verzija Vizije“, svestranog autora, Dejana Bogojevića, otvorena je u Galeriji Kulturnog centra. Ljubitelji umetnosti će do kraja meseca moći da pogledaju neobične radove ovog autora koji se u svom radu koristi različitim tehnikama kao što su  mail art, vizualije, strip..

-Kod mene se razne tehnike prepliću, tu su vizualije, tu je mail art kojim se bavim duži niz godina, izložba eksperimentalne i vizuelne poezije i izložba stripa. Svi ovi radovi nastajali su dužem vremenskom periodu, mnogi od njih su nagrađivani i do sada izlagani na mail art izložbama u inostranstvu, Nemačkoj, Holandiji, Brazilu, čak i Tajlandu-kaže autor, Dejan Bogojević, za portal Kruševac Grad.

Forma mail art mu je posebno draga jer daje više slobode od slikarstva, kojim se takođe bavi.

-Ja se već trideset godina svakodnevno bavim književnošću i slikarstvom, radim i na dizajnu knjiga i stripu. Neko će posmatrajući moje radove reći da u njima vidi književnost, a neko da vidi likovnost.  Trenutno spremam jednu izložbu slika koja će biti u Novom Sadu, a spremam još jednu koja će se održati tokom leta-najavljuje autor.

Ovo je Bogićevićeva 74 samostalna izložba, a treći put izlaže u Kruševcu, gde je do sadadva puta izlagao u Legatu Milića od Mačve, kada je održana i promocija njegovih knjiga.

-Kada sam ušao u ovaj prostor oduševio sam se zato što sasvim odgovara ovakvoj vrsti umetničkih radova. Za Kruševac sam vezan na više načina, jer je moj otac iz okoline Varvarina, pa sam često dolazio kao mali. Jako mi je drago što sam u vašem gradu i nadam se da će ljudi uživati u izložbi-ističe autor.

Marija Stojadinović, urednica likovnog programa u Kulturnom centru smatra da Bogićević kroz likovni izraz predstavlja verziju svoje vizije umetničkog poimanja sveta oko sebe i da svojim načinom izražavanja teži za direktnom, neposrednom komunikacijom između publike, galerije i svih aktera…Kroz  spoj multimedijalnih radova: vizualija, mejl-arta, stripa prezentuje jedinstvenu celinu poimanja vremena u kojem živi.

-Pozivam sve da pogledaju ovu izložbu koja je drugačija, nesvakidašnja i koja je sjajna uvertira koja se konceptualno uklapa uz Festival humora i satire, Zlatna kaciga, koji se kod nas održava-navodi Stojadinovićka.

Izložbena postavka „Verzija vizije“ će posetiocima biti dostupna do 31. marta

M.S.

O autoru


Dejan Bogojević je multimedijalni stvaralac: likovni umetnik, književnik, antologičar, likovni kritičar, književni kritičar, esejist. Piše poeziju, prozu, dramu, haiku poeziju, književnu i likovnu kritiku, eseje… Izlagao je na 73 samostalne i više od 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnik je više nacionalnih i internacionalnih umetničkih nagrada, a autor je i nekoliko velikih kulturnih projekata. Zastupljen je u svetskim strip antologijama 2000. i 2002. i svetskoj mejl art antologiji 2003. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja stripskih umetnika Srbije (po pozivu), Udruženja dramskih umetnika Srbije (po pozivu). Predsednik je  Haiku društva Srbije i „ART grupe AKT“. Član je i Udruge „DADAnti“ iz Splita (Hrvatska).  Aktivan u brojnim međunarodnim edukativnim projektima. Živi i stvara u Valjevu.

 

Ostale vesti

back-to-top