Veliki broj intervencija Hitne pomoći

Postavljeno: 30.06.2021

U poslednjih nedelju dana Služba hitne medicinske pomoći imala je skoro duplo više intervencija na javnim mestima nego inače, uglavnom zbog kolapsa izazvanih ekstremno visokim temperaturama

Kolaps je, kako objašnjavaju u Službi hitne medicinske pomoći, privremeni pad krvnog pritiska koji se dešava i potpuno zdravim osobama i čest je kada su ovako visoke temperature napolju.

– U poslednjih nedelju dana imali smo 57 intervencija na javnim mestima, a inače ih je najviše do 30. Uglavnom su te intervencije bile zbog kolapsa, a podjednako je među pacijentima bilo i starijih i mlađih osoba – kaže Gordana Simić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći, uz objašnjenje da kolaps prati pad krvnog pritiska, preznojavanje, zamagljen vid, te da se kao posledica toga osoba samo „smulji“.

Kako visoke temperature vazduha utiču i na koncetraciju, pažnju i reagovanje u kritičnim situacijama, u prethodnim danima bilo je i većeg broja saobraćajnih udesa, za nedelju dana osam saobraćajnih nezgoda sa 13-oro teže ili lakše povređenih.

Istovremeno, povećan je i broj pregleda u Službi, a pacijenti se uglavnom javljaju zbog poremećaja srčanog ritma, hipertenzije, alergija, otežanog disanja, bolova u stomaku…Savet pacijetima obolelim od hroničnih bolesti je da redovno uzimaju svoju terapiju i da se jave izabranom lekaru u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, a generalno svima, i zdravima i obolelima, da poštuju preporuke lekare.

– Bez preke potrebe ne treba izlaziti napolje u najtoplijem delu dana, a ukoliko morate u to vreme da izađete, obavezno treba nositi pamučnu odeću svetlije boje, kačket ili šešir, naočare za sunce, a savet je da se prilikom kretanja koristi hlad koji prave zgrade ili drveće. Takođe, u vrelim letnjim danima treba izbegavati i preteranu fizičku aktivnost, a podjednako je važna i rehidracija, pa uvek treba imati i flašicu vode kod sebe – savetuje doktorka Simić.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top