Velika svečanost u Aleksandrovcu u čast srpsko – slovačkog prijateljstva

Postavljeno: 06.04.2023

U dvorištu Muzeja vinarstva i vinogradarstva danas je otvoren spomenik Milanu Rastislavu Štefaniku, legendarnom pilotu iz Prvog svetskog rata i utemeljivaču moderne Slovačke Republike.

Otkrivanju spomen obeležja, čiji je autor Zoran Žeka Blagojević, prisustvovali su ambasador Slovačke u Beogradu Fedor Rosoča, državni sekretar u Ministarstvu kulture Republike Srbije Miodrag Ivanović, predsednik opštine Aleksandrovac dr Mirko Mihajlović, predsednik Skupštine opštine Slavoljub Miljković, predstavnici Vojske države Francuske (na čijoj se strani u Prvom svetskom ratu borio pilot Štefanik), građani Župe, kao i direktori opštinskih javnih preduzeća i ustanova.

Za ambasadora Fedora Rosoča priređen je prijem u kabinetu predsednika Mihajlovića, a potom svečanost u velikoj sali Muzeja vinarstva i vinogradarstva. Nakon intoniranja srpske i slovačke himne, evocirane su uspomene na ratne dane pukovnika francuske avijacije Milana Rastislava Štefanika, čiji je avion 6. aprila 1915. godine pogođen iz malokalibarskog topa, koji je, zatim, prinudno sleteo u rejon Župe aleksandrovačke. O tom događaju nadahnuto su govorili: Nela Ćurić, direktorka Muzeja, Jelena Todorović Gavrilović, direktorka Zavičajnog muzeja Župe, predsednik opštine dr Mirko Mihajlović, kao i Njegova ekselencija ambasador Slovačke u Beogradu Fedor Rosoča.

U kulturno umetničkom programu nastupili su članovi slovačkog Kamernog hora „Zvoni“ iz Selenče i KUD-a „Župa“ iz Aleksandrovca.

Gosti iz Slovačke degustirali su najbolja župska vina u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, potom obišli stalnu postavku Zavičajnog muzeja Župe, a zatim su posetili i Vinariju Budimira Zdravkovića u Borju, gde su uživali u vrhunskim vinima ove svetski poznate vinarske kuće.

Ž. Milenković

 

 

Ostale vesti

back-to-top