Večeras otvaranje izložbe „Tragovi egzistencije”

Postavljeno: 10.11.2022

Izložba Tragovi egzistencije” Gorana Despotovskog biće svečano otvorena danas (10. novembar) u 19 časova u Umetničkoj galeriji. Višestruko nagrađivan autor, koji je učestvovao na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, predstaviće se i ovdašnjoj publici. Kustos izložbe, koja će za posetioce biti otvorena do 10. decembra, biće Biljana Grković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica.

Izložba „Tragovi egzistencije“ Gorana Despotovskog predstavlja radove kroz nekoliko celina realizovanih kao prostorne instalacije i video rad, u kojima umetnik nastavlja da sagledava položaj čoveka u savremenom društvu, te određene društvene pojave koje su uticale na položaj i život pojedinca. Zasnivaju se na predstavi čoveka, kroz grupu, masu, gomilu ljudi ili individualno u formi lutke, gde se u tako koncipiranom prostoru prisustvo čoveka tek samo naslućuje.

Inače, realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Tokom trajanja izložbe, koja će za posetioce biti otvorena do 10. decembra, biće organizovano vođenje i promocija kataloga.


Goran Despotovski rođen je 1972. godine u Vršcu. Na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1995. godine. Osnovne akademske i magistarske studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i 2018. godine stekao zvanje: Doktor umetnosti – Likovne umetnosti. Od 2004. godine zaposlen je na istoj akademiji, a 2019. godine je izabran u zvanje redovnog profesora, za užu umetničku oblast Slikarstvo. Predsednik je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2017. godine. Živi i radi u Novom Sadu.

Izlagao je na šezdeset i tri samostalne i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Višestruko je nagrađivan iz oblasti likovnih umetnosti. Autor je više projekata u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu: Razlike (2005–), Slika (2011–), Knjiga (2016), Prostor digitalne slike (2016), Kôd u umetnosti (2021) i projekata u okviru SULUV: SMIC. pokretna forma (2019–), Pomeraj u kôdu (2021–) i dr.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top