Večeras otvaranje izložbe „Svedok vremena“

Postavljeno: 01.09.2022

U Umetničkoj galeriji večeras će u 20 časova biti otvorena izložba slika Milene i Slobodana Radičevića, mladih kruševačkih umetnika koji se prvi put samostalno predstavljaju u svom gradu. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 19. septembra

Milena Radičević svoj umetnički izraz bazira na korišćenju konca i žice kao likovnih materijala i tradicionalnog veza, dok se Slobodan Radičević bavi NFT tokenima i predstavlja umetnost u virtuelnoj realnosti.

Milena i Slobodan stvaraju zajedno, već nekoliko godina, negujući sopstveni likovni izraz sa bliskih pozicija u shvatanju umetnosti i umetničkog dela u savremenom društvu. Nastajanje slika korišćenjem neslikarskih materijala i različitim sredstvima, proizilazi iz ličnih preispitivanja i uočavanja okolnosti u kojima savremeni svet sve više predvodi moć kapitala. Bliskost pozicija naglašavaju zajedničkim nazivom izložbe – Svedok vremena – podvlačeći zapažanje promena, pre svega, u svetu umetnosti pozivanjem na prošlost u Mileninom stvaralaštvu i propitivanjem budućnosti u Slobodanovom radu, a otkrivajući da su oboje duboko uronjeni i svesni savremenosti i realnosti sada i ovde koja stoji u osnovi njihovih radova na ovoj izložbi– kaže kustoskinja izložbe Biljana Grković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica.

O autorima

Milena Apostolović Radičević (1992) završila je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Izlagala je pet puta samostalno i preko trideset puta grupno u zemlji i inostranstvu. Tokom svog školovanja bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao student doktorand, Fonda za mlade talente – Dositeja, Republike Srbije i Opštine Požega. Za svoj umetnički rad dobila je nagradu Stevan Knežević za crtež i nagradu Nacionalne galerije za mlade umetnike završnih godina. Učestvovala je na Letnjoj umetničkoj školi u okviru Univerziteta umetnosti u Beogradu i Kotoru, koloniji Dvorane, kao i na projektima Identity through drama, Cloughjordan Irska, eArth, Olomouc, Češka republika i Purple Wave, Klosterbuch, Nemačka. Jedan semestar je provela na Akademiji lepih umetnosti u Krakovu. Član je ULUS-a i ULUK-a.

 

Slobodan Radičević je rođen 1991. godine u Ehenbihelu u Republici Austriji gde je proveo rano detinjstvo. Srednju školu je završio u Kruševcu a osnovne akademske studije na Ekoman akademiji u Nišu, odsek slikarstvo. Od 2013. godine je član udruženja MMUU Car Konstantin iz Niša, a od 2016. redovan član Udruženja likovnih umetnika Kruševca (ULUK). Iza sebe ima jednu samostalnu izložbu i preko 40 grupnih u zemlji i inostranstvu. Godine 2013. pokrenuo je obnavljanje likovne kolonije u Dvoranu kod Kruševca, kao jedne od najstarijih kolonija, ustanovljene 1971. U periodu od šest godina, koliko je kolonija uspela da opstane, učestvovalo je oko 50 akademskih umetnika iz svih delova Srbije.

 

 

Ostale vesti

back-to-top