Uz rebalans, odbornici kruševačke Skupštine danas i o prodaji parcela na starom aerodromu

Postavljeno: 26.09.2016

Prodaja dve lokalcije na starom aerodromu po hitnom postuku uvrštena je u dnevni red današnjeg skupštinskog zasedanja

Predlagač, Gradsko veće, ocenilo je da hitnost postupka ne treba posebno objašnjavati, a ove tačke su, na neki način, učestvovale i u najvažnijoj odluci o rebalansu budžeta grada Kruševca koju su odbornici usvojili.

picsart_09-26-02-34-53Predlog da se Kompaniji Real Estate lokacija na starom aerodromu ustupi po ceni od 293,9 miliona dinara, a trgovinskom lancu LIDL za 105,6 miliona dinara, bio je predmet odlučivanja da današnjem zasedanju gradskog parlamenta. Odluke su usvojene bez diskusije.

Odbornici su danas najviše vremena utrošili na rebalans gradskog budžeta. Obrazloženje za rebalans dao je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

On je rekao da su razlozi za rebalans uvećanje budžetskih prihoda za oko 5 odsto, sa 2,7 na 2,83 milijarde dinara, kao i izmene zakona o porezima na zarade i najavi izmena zakona o porezima na imovinu.

Nestorović je objasnio da će, nakon što su gradovi i opštine u Srbiji reagovale na predlog da se lokalnim samoupravama umanji učešće u porezima na zarade za 30 odsto prema zahtevu MMF-a, umanjenje ovih budžetskih prihoda za Kruševac iznosti 1,7 odsto, odnosno 41 milion dinara, te da će lokalne samouprave i ubuduće predočavati pspecifičnosti pojedinih regiona i opština kako bi se one uzimale u obzir pri donošenju odluka.

picsart_09-26-02-36-32

Tumačeći rebalans budžeta za krusevacgrad.rs, gradonačelnik je rekao da je prihodna strana budžeta najznačajnija, te da je ona plod ostvarenih prihoda po osnovu prodaje zemljišta.

– Mislim da smo ostvarili znatno više nego što je bilo planirano budžetom jer su prošlog petka prodate dve lokacije na Aerodromu, njihova ukupna vrednost je 398 miliona dinara, to je vrlo značajno i to će u mnogo čemu predodrediti budući razvoj ovog grada. To su sredstva koja su nedostajala u budžetu za koja smo se borili skoro dve godine i po prvi put možemo buduće prihode planirati na sasvim drugačiji način i sve ono što se tiče investicija realizovati sa manje problema nego što smo to radili do sada. Naravno da će gro sredstava od prihoda po tom osnovu ići na opremanje novog aerodroma Rosulje, a služiće nam pre svega za završetak svih planiranih aktivnosti kada je u pitanju investiciono održavanje i investicije u ovom gradu.

On je rekao da je 398 miliona dinara ukupna cena za 3,8 hektara prodatog zemljišta, da je to prvi blok, te da, zajedno sa lokacijom kod Radničkog univerziteta to čini ukupno oko 440 miliona dinara prihoda u ovoj godini.

– Očekujemo da ćemo sledeće godine ponuditi drugi blok na prodaju a samim tim što imamo opremanje nekih lokacija tu povećavaćemo i cenu budućih lokacija. Nadam se da će ti prihodi biti bar na nivou ovih, a možda i veći.

Nestorović je na skupštini ocenio da je ovaj trenutak veoma značajan za sve nas, te da smo danas “izašli iz rudnika koji je pretio da se uruši”, da je stiglo novo vreme intenzivnog razvoja grada, te da sada imamo sigurnost u finansiranju, da ćemo sopstvenim sredstvima realizovati planove, dovesti investitore i otvoriti nova radna mesta.

picsart_09-26-02-34-24

Što se nemačkog investitora, Kromberg Šuberta tiče, rekao je, privode se kraju pregovori i očekuje da će 16. ili 17. oktobar biti potpisan prvi ugovor.

Pomenuvši da je na putu konsolidacije grada bilo mnogo onih koji su opstruisali ovaj put, Nestorović im je poručio da “to više ne rade” i naglasio da je u ovogodišnjem budžetu 790 miliona dinara, odnosno 28 odsto, opredeljeno za investicije, što ovaj budžet čini razvojnim.

Primedbe na rebalans budžeta imao je Milomir Marinković, odbornik DS-a, koji je ocenio da je Grad izdvojio 20 miliona dinara za poljoprivredu, “koliko i jedan dobar domaćin na svom gazdinstvu”, te da je za zapošljavanje izdvojeno samo 15 miliona dinara, dok je za medije, koji su privatni, izdvojeno 33 miliona.

– Ako se već finansiraju iz budžeta, onda mediji treba da budu u službi svih gradjana a ne samo vladajuće stranke – rekao je Marinković u izjavi za naš portal.

On je kritikovao i smanjenje izdvajanja za sport, te nejednak tretman škola u raspodeli sredstava, tako da one koje imaju više učenika nemaju dovoljno sredstava za, na primer, putne troškove, dok druge, manje, imaju.

Postavio je i pitanje zašto se predviđa da Toplana profit uplaćuje u budžet kad se zna da ima više od milijardu dinara duga.

Odgovore na ove zamerke izneli su gradonačelnik Kruševca, te odbornici Žarko Anđelković (JS) i Živojin Miloradović (SNS).
Gradonačelnik je Marinkovićeve primedbe nazvao “plodom nerazumevanja i želje da se nešto ospori”, Anđelković je nabrojao investicije koje je grad imao u sportu u proteklom periodu, posebno u izgradnji atletskog stadiona koji je koštao milion evra, te objasnio da Kruševac ima najviše sportskih klubova a da se za njih izdvaja po 5 miliona dinara u opštinskoj, odnosno dodatna 2 miliona u okružnoj ligi.

Miloradović je, pak, ocenio da je ovogodišnji budžet grada Kruševca najveći “u istoriji ove društveno političke zajednice”.

– Budžet je izuzetno razvojan jer su u gradu značajne investicione aktivnosti. To se oseća kako u gradu tako i u prigradskim i seoskim sredinama. Sve se to finansira iz budžeta, potom sredstava Republike i ostalih donacija. Ovo što je odradjeno ove godine u kruševcu nije uradjeno unazad 30 godina. Investicije u obrazovanje su veće nego za vreme sadašnje opozicije koja je bila na vlasti 12 godina – rekao je našem mediju Miloradović, a na Skupštini je još najavio da će Kuševac uskoro imati 1000, a kasnije još 2000 novih radnih mesta.

Rekao je i da su svi mediji u gradu dobili određena sredstva da bi izveštavali o važnim dešavanjima u gradu, te da se to radilo i u proteklih petnaest godina, a kada je reč o Toplani, da su to nasleđeni dugovi i da se oni vraćaju, što se vidi iz podatka da grad isplaćuje više od 50 miliona na ime kredita koji su uzimani tokom mandata prethodnih vlasti.

O budžetu je govorio i Darko Simonović (SPO), koji je dolazak investitora ocenio kao “neprocenjivo važan” naročito kada je reč o investitorima iz zemalja zapadne Evrope.

Simonović je rekao da su ustupljeni prihodi još uvek veoma veliki, te da grad mora nastaviti da radi na obvezbeđivanju većih sopstvenih prihoda, a činjenicu da danas Grad plaća penale za sudske presude po predmetima starim i više desetina godina ocenio i kao dokaz da su sudovi počeli da rade nezavisno, te da je dobro to što se pokazuje da postupak moože biti rešen u korist građana kada tuže lokalnu samoupravu.
– Nekada je i kralj mogao da izgubi spor sa seljaninom iz Šumadije – ilustrovao je Simonović.

Inače, na današnjoj sednici izmenjen je sastav Gradskog veća i gradske Skupštine.

Na funkciju gradske većnice ostavku je, zbog sukoba interesa, dala Zorica Stanković, direktorka Kruševacputa, a na njeno mesto izabran je diplomirani inženjer, Dragoje Raičević, dugogodišnji radnik istog preduzeća. I on će, kao i njegova prethodnica, biti zadužen za infrastrukturu.

Ostavku na odbornički mandat dao je Dragan Lazić (JS), a zamenio ga je Goran Petrović sa izborne liste Ivica Dačić, – SPS, NS, JS.

Ostale vesti

back-to-top