Uvod u Dan šale u kruševačkom Kulturnom centru

Postavljeno: 21.03.2023

U susret 31. Festivalu humora i satire „Zlatna kaciga“ u Klubu Kulturnog centra održano je veče humora i satire i izložba antiratnih karikatura u velikom formatu Gorana Ćeličanina, koga je Savet ovog festivala nedavno proglasio dobitnikom „Nagrade za životno delo“. U drugom delu programa Kruševljani iz Čarapanskog aforističarskog kluba nasmejali su publiku svojim dovitljivim aforizmima

– Ovo je angažovan izložba sa antiratnim karikaturima, koje su moj komentar na trenutnu situaciju u svetu – kaže Goran Ćeličanin.

Za njega je biti karikaturista razmišljati kao karikaturista.

– Stvari koje su svima logične, mi vidimo naglavačke, pa nam sine ideja da imamo svoj komentar. To nije lak posao, čovek se rodi sa tim, to je moj kamen koji guram uzbrdo. Imam grižu savesti ako se nešto desi, a mislim da je bitno, a ja nisam reagovaoi tako će biti dok sam živ – poručuje Ćeličanin.

U „šaljivom delu programa “ učestovao je Saša Miletić, aforističar, koji je ove godine dobio „Zlatnu kacigu“ za aforizam.

– Predstavili smo se aforizmima, satiričnom poezijom i pričama. Ovo je lepo druženje koje nam mnogo znači, a obično se srećemo pred Fesitval ili povodom predstavljanja neke satirične knjige – kaže on.

Smeh i satira su važni za svako društvo, po njegovom mišljenju.

– Satira opomenje društvo ili pojedinca gde greši, na jedan paradoksalni i duhoviti način, i vraća ljude na pravi put – ističe Miletić.

Pored Miletića, u programu su učestovali i drugi aforističari i dugogodišnji saradnici Kulturnog centra: Dragiša Pavlović Rasinski, Nikola Stojanovićć, Ivko Mihajlović, Dejan Ristić, Dragan Matejić, Mihalo Ćirković, Bratislav Kostadinov i Darko Mihajlović.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top