Utisci štićenika VP doma nakon uspeha na šahovskom prvenstvu

Postavljeno: 02.11.2022

Na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, prvo mesto su osvojili štićenici kruševačkog Vaspitno-popravnog doma. Takmičenje je održano onlajn, ekipa od šestoro šahista iz VP doma je učestvovala prvi put, a u finalu pobedila svoje vršnjake iz Engleske. Ovim povodom, naša redakcija posetila je Vaspitno-popravni dom i razgovarala sa jednim od učesnika

-Nagrada mom timu i meni puno znači jer smo predstavljali naš grb i našu zemlju i dokazali smo da možemo da se takmičimo sa ljudima iz drugih delova sveta. Dosta ljudi nas je podržalo, stvarno smo im zahvalni na tome. Dobili smo diplome, a očekujemo i ploče sa našim imenima kao i nove garniture šaha, a imaćemo i onlajn časove kod velemajstora Jusupova. U planu je osnivanje šahovske sekcije, pa se nadam da ćemo i drugim štićenicima da prenesemo svoja znanja– kaže L.Đ. (21), učesnik na takmičenju.

Za takmičenje su se spremali u slobodno vreme, međusobno pomagajući jedni druge.

-Još u istrazi sam pronašao par osoba koje vole šah, i ja sam tek u Domu krenuo da igram. Od starijih sam naučio puno toga, gledao sam njihove poteze i na neki način dostigao bolji nivo igre- objašnjava ovaj momak.

Najteži i najdramatičniji trenutak takmičenja je bio u finalu.

-Finale smo izvukli na pola boda razlike, oba meča su bila napeta, naporna, bilo je tu dosta adrenalina, ali ipak, na kraju ovo je bilo lepo druženje i nadmetanje u kom smo svi uživali.

Kako kaže, puno mu znači što u Domu ima uslove da se bavi ovom igrom, a pored šaha, trenira i fudbal.

-Znači mi da se izolujem od nekih drugih stvari i usavršim svoj umni rad. Iz toga bih primenio u stvarnom životu da dobro razmislim korak unapred pre nego što nešto uradim- ističe naš sagovornik.

U Domu postoji veliki broj aktivnosti koje su na raspolaganju štićenicima, od sportova kao što su stoni tenis, fudbal, mali fudbal, košarka. Pored sporta na raspolaganju su im i kulturne sekcije kao što je likovna, dramska, literarna.

-Štićenici pohađaju školu i imaju veliki broj aktivnosti i uslova za usavršavanje i napredovanje za koje pokazuju veliko interesovanje. Ove aktivnosti njima vrlo znače, to je deo njihove resocijalizacije, mnogi od njih su ovde i uvideli da imaju neke talente za koje nisu znali da ih poseduju. Naš cilj je da im omogućimo povratak u normalne tokove života i zato stalno unapređujemo programe i za postpenalni prihvat- navodi upravnik VP doma, Miloš Ristić.

Inače, na takmičenju koje je u organizaciji Međunarodnog šahovskog saveta, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija učestvuje drugu godinu za redom, a ove godine po prvi put učestovali su i štićenici VP doma.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top