Uspostavljena kulturna saradnja Kruševca i Banja Luke

Postavljeno: 02.05.2023

U Banjaluci je, uz učešće kruševačkih umetnika održana manifestacija „Čarka – Čarapansko – Krajiške specijalne veze“

Predstavili su se satiričari, aforističari i pesnici iz Kruševca: Ivko Mihajlović, Saša Miletić, Bratislav Ristić, Momir Dragićević, Mirko Stojadinović i karikaturista Goran Ćeličanin.

– Prvi program ove međunarodne manifestacije se odvijao u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ u Banjaluci u prisustvu velikog broja učenika, prosvetnih radnika i stručnog osoblja. Naši pisci su oduševili prisutne mališane i podelili poklone u knjigama Biblioteci Škole. Kruševački slikar Đorđe Joković Miročki je darivao svoju sliku školi – portret Vuka Stefanovića Karadžića (ulje na platnu). Drugi program se odvijao u zgradi Narodne i Univerzitetske biblioteke, a ispred koje se nalazi Spomenik Branku Ćopiću. Otvorena je i izložba karikatura iz 45 godina opusa Gorana Ćeličanina iz Varvarina, koja je oduševila prisutne, a posebno studente, a aforističari i pesnici su govorili delove svoga bogatog stvaralaštva. Kruna ove manifestacije je bio treći program – Veče humara, satire i poezije u Većnici Banskog dvora u Banjaluci u kojoj su Kruševljani govorili svoje pesme i aforizme – kaže dečiji pesnik Momir Dragićević, član Gradskog veća.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi korak saradnje između kulturnih stvaralaca Banjaluke i Kruševca sa željom da se ona nastavi i sadržajno obogati. Inače, ovu međunarodnu manifestaciju je podržao Grad Kruševac, koji je bio i pokrovitelj.

– Na poziv uvaženog satiričara i književnika Miladina Berića, predsednika banjalučke Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, gostovali smo u Banjaluci. Utisci su fenomenalni. Bili smo prvi put u ovoj ulozi u tom gradu i uspešno izveli tri kulturna programa. Imali smo izuzetan prijem od domaćina – od dočeka do rastanka, prijateljski i bratski i dokazanu ljubav na delu između kulturnih stvaralaca Republike Srpske i Republike Srbije. Posećenost publike u ovim programima bila je na nivou, a posebno su deca bila oduševljena. Desetak dece je kazivalo svoju poeziju, a njihovoj školi je poklonjeno 50 knjiga – kaže Saša Miletić.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top