Uskoro: „Oko sokolovo“ proverava parkiranje, aplikacija vodi do slobodnog mesta?

Postavljeno: 27.04.2021

Sistem snimanja parkiranih vozila – scancar, potom aplikacija koja vozače obaveštava gde imaju slobodno parking mesto te izgradnja infrastrukture za vozila na struju, novine su koje bi uskoro mogle da stignu u Kruševac. O tome su u toku razgovori predstavnika Gradske uprave i kompanije „Easypark“, a medijima je predstavljeno kako  funkcioniše pomenuti sistem nadgledanja parkiranja

Sistem snimanja parkiranja scancar je inovativno rešenje za poboljšanje kontrole plaćanja parkiranja u gradu i uopšte parkiranja. Kod nas je poznat kao „oko sokolovo“, a podrazumeva sprecijalnu brzu kameru koja snima parking postor, proverava da li je vozač platio parking, ali i da li je pravilno parkiran. Sistem omogućava da se procesuira onaj ko je napravio saobraćajni ili komunalni prekršaj. U zavisnosti od toga kakav je prekšaj učinjen sistem raspoređuje i šalje podatke kome treba – objašnjava regionalni direktor komapnjije „Easypark“ Vladimir Džodžo.

Uvođenje tog sistema kontrole parkiranja koštalo bi Grad oko 500 hiljada dinara,  jer sistem može da se montira na bilo koji automobil. Ideja je da Kruševac za tu svrhu koristi električne automobile. 

Džodžo napominje da ta kompanija upravlja i distribucijom istoimene velike svetske aplikacije koja omogućava vozačima da vide ge imaju slobodno parking mesto, u kojoj je ono zoni, koliko košta. Dodaje da kompanija, u okviru ideje o razvijanju ekoloških gradova, nudi i izgradnju infrastrukture za elektroautomobile jer se očekuje da će njihov broj početi da se povećava tokom narednih godina.   

Da saradnja sa kompanijom „Easypark“ traje već deceniju i po te da prelazak na pomenuti sistem ne bi bio komplikovan potvrđuje direktor Poslovnog centra Miloš Milošević. 

To bi značilo novi način kontrole parkiranja, ali i pronalaženja slobodnih mesta. Pomenutu aplikaciju koristi više od 1.200 gradova u Evropi. Potrebno je da još na nekoliko sastanaka definišemo detalje – kazao je on.

Poslovni centar trenutno ima oko 1.800 parking mesta u javnim garažama i na ulicima i trotoarima u Kruševcu. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top