Uskoro novo prihvatilište za pse, bolje i bliže gradu

Postavljeno: 02.02.2022

Na Jasičkom putu, pored rasadnika i staklenika JKP Kruševac, gradiće se novo prihvatilište za pse. Uz bokseve, koji će biti na površini od oko 550 kvadrata, za napuštene pse biće obezbeđen prostor gde će sugrađani, koji dođu, moći da ih prošetaju i da se sa njima druže

Prihvatilište za pse se iz Srnja, gde se nalazi uz postojeću gradsku deponiju, izmešta zbog izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Novo prihvatilište biće, kako navode u ovdašnjem Javnom komunalnom preduzeću, urađeno po svetskim standardima.

Njegov kapaciteti biće duplo veći od aktuelnog, koje trenutno može da primi do 250 pasa.

Nova lokacija za zbrinjavanje napuštenih životinja biće bliža gradu, što će sigurno više odgovarati volonterima koji su do sada dolazili  u prihvatilište u Srnju, kako bi pomogli u održavanju bokseva i hranjenju pasa.

Takođe, na novoj lokaciji građani će moći da dovedu svoju decu da se druže sa psima, te da ih prošetaju na otvorenom delu planiranom u okviru ovog značajnog projekta.

Podsećamo, Zoohigijenska služba JKP Kruševac osnovana je 2006.godine, sa ciljem humanog hvatanja i zbrinjavanja napuštenih pasa, a inicijativa je pokrenuta zbog, u to vreme nekontrolisanog razmnožavanja pasa i sve brojnijih napada na građane.

Iako nije u potpunosti iskorenjena navika da vlasnici svoje ljubimce ostave na ulici, kao i štence koji uglavnom završe pored reka, puta ili u blizini škola, u JKP kažu da je iz godine u godinu ipak sve manje takvih pasa na ulicama grada.

Kako bi što više pasa bilo udomljeno, Javno komunalno preduzeće svake godine sprovodi i akciju „Ja nisam lutalica, ja sam napušten“, kada se građanima dele brošure sa gradskom Odlukom o držanju životinja na teritoriji grada Kruševca.

Svi koji žele da udome psa u prihvatilište mogu da dođu svakog dana, od 10 do 13 časova. U JKP kažu da se građani većinom opredeljuju za štence, u mnogo manjem procentu i za odrasle pse, te da se na ovaj način godišnje zbrine 30-tak pasa.

Sa izgradnjom novog prihvatilišta krenuće se uskoro i očekuje se da u ovoj godini Kruševac dobije novi prostor za napuštene životinje. Dugoročno, plan je da se na istoj lokaciji napravi hotel i pansion za pse.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top