Uskoro dodela subvencija za energetsku sanaciju zgrada

Postavljeno: 08.06.2021

Stanari kruševačkih zgrada uskoro će moći da konkurišu kod lokalne samouprave za sufinansiranje radova na energetskoj sanaciji zgrada. Zamena stolarije, sanacija fasada i ravnih krovova neki su od radova za koji će moći da dobiju i do 50 odsto bespovratnih sredstava

Grad Kruševac učestvovao je na javnom pozivu koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za dodelu sredstava za sufinansiranje programa energetske sanacije zgrada, porodičnih kuća i stanova koji treba da sprovedu jedinice lokalne samouprave u cilju ostvarenja uštede energije.

Lokalna samouprava do sada je izdvajala sredstva samo za energetsku sanaciju javnih objekata.

– Najčešće se radilo o projektima gde je Grad sufinansirao realizaciju, a ovo je prvi put da će moći da se sufinansira energetska sanacija objekata u vlasništvu fizičkih lica – kažu u Gradskoj upravi.

Predviđeno je da maksimalno učešće lokalne samouprave u sufinansiranju radova može iznositi 50 odsto ukupne vrednosti radova, pri čemu bi Ministarsvo i lokalna samouprava učestvovali sa po 25 odsto, dok bi ostatak troškova snosila fizička lica.

Sanacija ravnih krovova, održavanje fasada, zamena građevinskih materijala neki su od radova koji će moći da se sufinasiraju, a sve u cilju uštede energije i sprečavanja nastanka štetnih posledica po zdravlje i bezbednost ljudi.

Pored toga, biće izdvojena i sredstva za unapređenje energetskih svojstava zgrada radi sprečavanja negativnih uticaja na životnu sredinu.

Ukoliko Ministarstvo odobri projekat sufinansiranja, na lokalnom nivou biće raspisan javni poziv, na koji će vlasnici stanova, ali i čitave zgrade preko organa upravljanja moći da konkurišu.

– Javni poziv biće objavljen u skladu sa uputstvima Ministarstva. Biće raspisana dva javna poziva, jedan za izvođače radova, drugi za fizička lica. Građani će sa liste izvođača moći da odaberu ko će da im izvodi radove, a zatim će, sa predračunom od izabranog izvođača, konkurisati na drugom javnom pozivu. Svi bliži kriterijumi i postupci biće jasno definisani u tekstu poziva – napominju u Gradskoj upravi.

Konkurs će biti objavljen na zvaničnoj internet stranici grada, oglasnoj tabli Gradske uprave i u lokalnim medijima, a prijave će se podnositi direktno na pisarnici Gradske uprave ili poštom na adresu Gazimestanka br.1.

Javni poziv sadržaće i rok za podnošenje prijave u trajanju od 30 dana od dana njegovog objavljivanja na internet stranici grada Kruševca.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top