Upozorenje RHMZ-a: Grmljavinske oluje i povećan rizik od poplava

Postavljeno: 02.07.2024

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju širom Srbije danas, 2. jula.

Prema prognozama, građane očekuju grmljavinske oluje sa obilnim padavinama, gradom i vetrom olujne jačine. U većini delova Srbije, padavine će iznositi između 20 i 40 mm, dok se u pojedinim delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije očekuje i do 80 mm kiše u toku 24 sata, lokalno i više. Zbog ovakvih vremenskih prilika, dnevna temperatura će u većini mesta pasti za 10 do 13 stepeni Celzijusa.

Pored vremenskih nepogoda, RHMZ upozorava na mogućnost izlivanja reka i bujičnih vodotoka. Na slivovima Jadra, Kolubare sa pritokama, Tamnave, Ljiga, Uba, Jasenice i Kubršnice, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, kao i na gornjem toku Mlave i Peka sa pritokama, očekuje se umjeren i veći porast vodostaja sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa 2. i 3. jula. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguće su lokalna izlivanja.

Takođe, na jugozapadnim, južnim i jugoistočnim delovima Beograda, posebno u prigradskim opštinama, tokom 2. jula moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Građanima se savetuje da prate dalja saopštenja i upozorenja RHMZ-a i da preduzmu sve potrebne mere opreza kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

M.J.

Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top