Upozorenje građanima: Kruže lažne SMS poruke, ne nasedajte!

Postavljeno: 16.11.2022

„Vaš paket nije mogao biti isporučen, nisu plaćene carine (4,48 eur)“, poruka je koju ovih dana građani na svom mobilnom telefonu dobijaju od, navodno,  JP „Pošta Srbije“, a ispod koje je link koji vodi ka stranici koja zapravo nije u vlasništvu tog javnog preduzeća. Pošta upozorava građane da, ukoliko dobiju ovakvu ili slične poruke, ne postupaju na način kako se od njih traži

Sugrađanka J.Ć. koja se javila našoj redakciji juče je dobila ovu poruku i , kako kaže, mogla je lako da nasedne jer je igrom slučaja očekivala paket od rođaka iz Hrvatske. Međutim, kada je kontaktirala rođake, saznala je da oni još uvek paket nisu poslali, pa je pretpostavila da je u pitanju prevara.

Naša redakcija kontaktirala je Poštu u Kruševcu, potom i u Beogradu, odakle nam je prosleđena informacija da je „ JP „Pošta Srbije” detektovala novi pokušaj zloupotrebe imena tog preduzeća, kojim se građanima putem lažnih i prevarnih SMS poruka sugeriše da njihova pošiljka nije mogla biti isporučena, jer nisu plaćene carine“

SMS poruka, takođe, sadrži link ka prevarnoj stranici koja nije u vlasništvu JP „Pošta Srbije.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju građanima da Pošta nikada na ovaj način ne komunicira sa svojim korisnicima, nikada od njih ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Ukoliko dobiju poruke slične sadržine,  upozoravamo građane da ne postupaju na način kako se traži od njih– upozoravaju iz tog preduzeća.

Građanima se savetuje  da ne otvaraju linkove u primljenim porukama i da ne unose svoje podatke.

Kao navode u tom preduzeću, ceo slučaj je odmah prijavljen Nacionalnom CERT-u Republike Srbije.

Za sve nedoumice, građanima je dostupna stranica Onlajn bezbednost na korporativnom sajtu Pošte Srbije https://www.posta.rs/cir/online-bezbednost/tipicne-onlajn-prevare.aspx.

Takođe, kontakt centar Pošte čiji su brojevi telefona 0700 100 300 i 011 3607 788, na raspolaganju je radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top