Upoznajte deo članova našeg Kluba – Oni su „Mladi u Gradu“

Postavljeno: 04.01.2023

Klub „Mladi u Gradu“ pokrenula je redakcija lista „Grad“ i portala „KruševacGrad“ kako bi animirala mlade da (po)kažu šta im je važno te da se, ukoliko žele uključe u kreiranje priča koje objavljuju naši mediji. Ponosni smo na to kako Klub i „naši“ mladi napreduju. Podsećamo vas kako je Klub nastao, te predstavljamo neke od članova.

Redakcija portala „KruševacGrad“ i novina „Grad“ je najpre pokrenula kampanju „Šta vas pokreće“, da bi kasnije sa mladima koji su se javili pesmom, pričom, fotografijom, slikom, razmišljanjem, dizajnom, formirala Klub „Mladi u Gradu“.

Nastavili smo sa prijemom novih članova u Klub, te organizovali zajedničke sastanke. Naši novinari održali su časove u nekoliko srednjih škola, na kojima su mlade upoznali sa radom Kluba. Mladi su u velikom broju pokazali interesovanje, pridružili se Klubu. Oni sada predlažu teme koje su im važne i bliske, a neki od njih učestvuju u kreiranju priča koje objavljuju naši mediji.

Predstavljamo vam neke od naših mladih saradnika

Katarina – Pronašla sebe u aktivizmu i volonterizmu

Katarina Dragonjić (17) je naša talentovana i svestrana sugrađanka. Pored volonterizma i aktivizma, u slobodno vreme se bavi fotografijom, montažom. Uživa u sviranju gitare.

– Aktivizmom se bavim poslednje dve godine. Volontiram za Alternativni kulturni centar „Gnezdo” i trenutno sam na poziciji koordinatora za mlade. Ranije sam se u slobodno vreme bavila glumom, sada ne toliko. Aktivno se bavim fotografijom. Volim da čitam literaturu koja je vezana za scenske umetnosti, a najviše me privlači pozorište. Kada mi vreme dozvoli, bavim se montažom, a u slobodno vreme čitam dosta knjiga – kaže Katarina Dragonjić, učenica kruševačke Gimnazije, odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

U volontiranju se oprobala u osnovnoj školi, a potom u „Gnezdu”, Kulturnom centru i Amaterskoj pozorišnoj trupi „Čkalja”. Prvu pravu volontersku akciju osetila je u neformalnoj grupi „Rtaći iz Kićblona”. Učestvovala je i u osnivanju Neformalne biblioteke za mlade. Dobitnica je Godišnje volonterske nagrade za 2022. godinu, a može se pohvaliti i osvojenim prvim mestom na takmičenju Startap projekta u Inkubatoru.

Ana – Budući filolog

Ana Arsić, studentkinja prve godine Srbistike, uživa u čitanju knjiga, ali je privlači i novinarska profesija.

 – Još od najranijeg detinjstva gajim ljubav prema pisanoj reči, književnosti i svemu što je u vezi sa kulturom, te sam odabrala da ove stvari budu i deo moje profesije. Volim da pišem, uglavnom poeziju, a zanimljivo mi je i novinarstvo, stoga mi je veoma drago što imam priliku da budem član Kluba ,,Mladi u Gradu“ – poručuje ona.

Jovana – Zaljubljena u pisanu reč

Jovana Živković, učenica Ekonomsko-trgovinske škole u Kruševcu kaže da su se njena interesovanja oduvek uglavnom svodila na umetnost:

-Od svoje sedme godine počinjem da pišem prve stihove i na taj način već stvaram. Volim i fotografiju, želja mi je da se više posvetim i time bavim, posebno jer sam već imala priliku da svoje radove predstavljam na izložbama.

Za redakciju novina „Grad“ i portala „KruševacGrad“ kaže da joj je pomogla da sebe, svoja interesovanja i veštine lakše predstavi drugima:

-Dobila sam priliku da se oprobam i u novinarskom poslu, pa mi je sada još jedan od hobija u poslednje vreme i saradnja kao i rad sa novinarima vaše redakcije. Moji tekstovi su na vašem portalu u rubrici „Mladi u Gradu“ koja za cilj ima da što više mladih uključi u aktivno praćenje i stvaranje novih priča za štampu. Definitivno se vredi u tome oprobati, jer iskustvo koje daje rad sa ljudima je neprocenljivo!

Luka – U potrazi za novim pričama

Luka Kijačić, učenik treće godine ovdašnje Gimnazije, član je našeg Kluba već godinu dana. Do sada je napisao nekoliko tekstova, koji su objavljeni na našem portalu.

-Ovaj Klub mi omogućava saradnju sa drugim, kreativnim, mladim ljudima. Ovde sam naučio veštine novinarskog pisanja i napisao prve priče. Uveliko pišem nove priče, tragam za njima i uživam u tom radu. Inače, ja sam pesnik i rekao bih „dramski umetnik“, jer pokušavam da se bavim svim elementima drame, ali najviše glumom. Najverovatnije ću upisati Filološki fakultet u Beogradu (srpski jezik i književnost), ali to još nije konačna odluka.

Marko – Važan je aktivizam mladih

Gimnazijalac Marko Božović, je član našeg Kluba već godinu i po dana:

-Mislim da je bitno da se mladi uključe u istraživanje i odabir tema o kojima će biti pisano u novinama Grad i na sajtu „Kruševacgrad“ zato pozivam sve da se pridruže.

Potvrđuje da je veoma važno da mladi posmatraju dešavanja oko sebe, ali i da se zapitaju šta su uzroci nekih pojava.

U aktivizmu se oprobao kao član neformalne grupe „Kulturociklin“, nastupajući u njihovoj društveno angažovanoj predstavi „Kralj Ibi“. Učestvovao je, takođe, na brojnim radionicama o aktivizmu i uključivanju mladih u društvena dešavanja.   

Vojin – Nove teme su značajne

U našem Klubu „Mladi u Gradu“ gimnazijalac Vojin Vukelić je već više od godinu dana.

– Korisno je to što možemo da se informišemo putem pisanih i elektronskih medija. Pozivam sve da se pridruže Klubu kako bismo stvarali nove teme i zajedno ulepšali naš grad – objašnjava on.

Aktivan je u više segmenata, piše, crta, glumi. Bio je, takođe, deo „Kulturiciklinove“ predstave „Kralj Ibi“, glumeći upravo naslovnu ulogu.

M. Janković – J. Aksentijević

 „Pridruži se i ti“

Redakcija portala „KruševacGrad“ i novina „Grad“ poziva mlade da se pridruže Klubu „Mladi u gradu“. Kao njegovi članovi mladi će dobiti prilku da predlažu teme, kojima će se naša redakcija baviti. Takođe, ukoliko žele, mogu uz mentorsku podršku naših novinara, da učestvuju u stvaranju tekstova.

Mladi, ukoliko želite da se pridružite to možete učiniti slanjem poruke na mejl [email protected], ili preko društvenih mreža, fejsbuk stranice KrusevacGrad i instagram profila novinegrad.

 

 

Ostale vesti

back-to-top