Uoči Vidovdana opera “Lazarevo obretenije” (VIDEO)

Postavljeno: 23.06.2021

Premijeru opere “Lazarevo obretenije”, Kruševljani će moći da pogledaju u nedelju, u okviru poetsko – muzičkog triptiha “Raspeto Kosovo”, koji Kulturni centar tradicionaln organizuje za Vidovdan. U pitanju je komad koji umetnički obrađuje temu kneza Lazara i osnivanja Kruševca, u kome nastupa više od 50 učesnika

Kako teku pripreme i šta možete očekivati od prve kruševačke opere KruševacGrad saznaje u razgovoru sa “njenim tvorcima”, sugrađanima, kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem Rasinskim i pesnikom Nebojšom Lapčevićem.

– Mnogo mi znači što će ova opera biti izvedena za jubilej. Božji blagoslov je da je ona pripala meni, napisao sam je u čast šest i po vekova od osnivanja grada. Za svakog umetnika je velika inspiracija baviti se knezom Lazarom. Život je ograničen, a umetnost je večna, a Lazarom će se uvek neko baviti na nov način. On je izuzetna figura u našem narodu, čovek koji je ostavio trag koji i danas osećamo i koji će buduće generacije osećati – kaže Miroljub Aranđelović Rasinski za naš portal.

Priče o slavnim kosovskim junacima su, prema njegovim rečima, u krvi svakog Kruševljanina.

– Volim da pišem komunikativna dela koja mogu svi da shvate. Radio sam “Lazara” 1989. na Slobodištu i imam neophodno iskustvo, međutim, ono što je važno je da sam imao sreću da sam rođen u ovom predivnom gradu, tako da sam od malena slušao bajkovite priče o knezu Lazaru od svog dede, koje su mi raspaljivale maštu. Te priče su u krvi svakog Kruševljanina i svakog Srbina – ističe on.

Prvi čin ove opere Kruševljani su mogli da vide 2015. godine, na Vidovdan.

– Pre šest godina izvedena je samo prva slika “Zidanje Kruševca” u nepunom sastavu. Pored uvodne slike biće izvdene još dve – Raspeće Kosova i Lazarevo obretenije. Ja jesam napisao libreto u četiri slike, ali sada smo napravili sažetak, masovne scene u kojima se pojavljuju narod, vojska i zidari nismo koristili – kaže Nebojša Lapčević.

Da napiše libreto za ovu operu inspirisao ga je Milić od Mačve, umetnik u čijem Legatu radi i čijim je delima svakodnevno okružen.

– Milić od Mačve je veliki srpski slikar i povodom šest vekova od osnivanja grada naslikao je fresku “Lazarevo obretenije” koja se nalazi u Domu sindikata. Ta likovna poetika je svakako uticala na mene s obzirom na to da sam pesnik. Imao sam iskustva, sa Rasinskim sam 2013. uradio kantatu “Krst svetog cara Konstantina” za jubilej 1700 godina od Milanskog edikta, a sada sam došao sam na ideju da se kao Kruševljanin odužim svom gradu. Čast mi je da će se povodom jubileja, u slavu kneza Lazara, izvesti ova opera – navodi on.

Opera počinje nastupom soliste Goran Krneta, koji peva Svetog Amosa.

– U operu nas uvodi Svjati Amos, prorok, to je slava kneza Lazara. Lazar sa njim razgovara i dolazi na misao gde će sagraditi svoju prestonicu. S obzirom na to da se radnja ove opere odigrava u Kruševcu, a ona izvodi na porti, imamo savršen eksterijer – ističe Lapčević.

Izvođenje cele opere podrazumeva više likova na sceni, a samim tim više učesnika, pa će pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića nastupati Umetnički ansambal MO “Stanislav Binički”, kao i hor “Istočnik” iz Beograda.

Muzičari se uveliko pripremaju u Domu vojske Srbije.

– Nedavno je završena prva orkestarska proba. Pripreme idu dobro, zadovoljan sam kako kolege rade. Insistirao sam na mlađoj populaciji, pošto sam profesor volim da se bavim pedagogijom i u tom smislu. Opera zahteva dosta truda, ona je veoma skupa zbog svih elemenata koji su bitni za njenu postavku. Malo ljudi piše operu, jer to je najzahtevnije muzičko delo koje objedinjuje sve umetnosti – objašnjava Rasinski.

Uloga Kneza Lazara pripala je Vuku Zekiću, a uloga Knjeginje Milice – Mini Gligorić. Svetog Amosa tumačiće Goran Krneta, dok će Miloš Obilić biti Milutin Jocić.

Muratov glas biće Mikša Jovanović, a Bajazitov Mihajlo Otašević. Isidora Stevanović tumačiće Vilu i kćer Maru, dok će kći Teodora biti Tamara Mitrović.

Martin Tomić, Kruševljanin, našao se u ulozi mladog Despota Stefana. Dok se njegove starije kolege spremaju u Beogradu, on u Kruševcu uvežbava svoj tekst.

– Došao sam da probam tekst sa kompozitorom i svojom mentorkom iz Dramskog studija Kulturnog centra, Lidijom Užarević. Ovo je prvi put da radim nešto ovako, srećan sam što učestvujem u operi – navodi Tomić.

Opera “Lazarevo obretenije” prepoznata je kao projekat od izuzetnog značaja te njeno pripremanje finansira Ministarstvo kulture i informisanja.

– Ovo je noseći program Kulturnog centra u okviru obeležavanja jubileja, potrudili smo se da organizujemo premijeru ove opere sa eminentnim solistima i umetnicima iz Beograda i Novog Sada. Pored Grada projekat je prepoznalo i Ministarstvo te je za njegovu realizaciju izdvojeno 900 hiljada dinara.To je kvalitetno, trajno delo, koje će ostati zapisano u analima našeg grada i Srbije – napominje direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević.

Premijerno izvođenje je zakazano za nedelju, 27. jun, za 21 čas, na platou ispred crkve Lazarice, a ako pada kiša biće u Kruševačkom pozorištu.

Marija Stanković

Ostale vesti

back-to-top