Umetnička galerija i Grafički kolektiv pozivaju na “Otisak vremena 70/∞”

Postavljeno: 09.06.2020

Povodom 70 godina rada Grafičkog kolektiva realizovana je izložba Otisak vremena 70/∞. 

Studijska izložba, čiji je autor i kustos Ljiljana Ćinkul, markira umetničku, lidersku i istorijsku ulogu Grafičkog kolektiva, mesta susreta i žarišta kulturnog života Srbije i nekadašnje Jugoslavije i neodvojivog dela nacionalnog duhovnog identiteta. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 11. juna u 13 časova. 

Ovom monografskom izložbom fokusira se sedam decenija rada Grafičkog kolektiva i istorizuje se vizura njegove pionirske uloge iz prvih decenija čija se vitalna energija referisala u idejnim i praktičnim ostvarenjima vidljivim u kontekstu savremene kulture. Njegov kontinuitet i tradicija predstavljaju se postavkom strukturisanom u nekoliko segmenata ukazujući na najznačajnija dela, programe i ličnosti, koji su utemeljili život ove Kuće. 

Markantan deo postavke čine antologijska dela savremenog grafičkog stvaralašta nagrađena priznanjem Veliki pečat (56 radova) ustanovljenim 1963. godine. Svaki nagrađeni rad prati obrazloženje uvek tročlanog žirija istaknutih umetnika i kritičara. Kolekcija Plakati iz pedesetih, arhivski materijal (publikacije, video prezentacija istorije/programa Grafičkog kolektiva), deo su ovog višemedijskog koncepta. U kontekstu različitih segmenata delovanja ove Kuće umetnika – izložbe, nagrade, Kolekcija, međunarodna saradnja, edukativni programi, odnegovani intelektualni i kritičarski diskurs – vidljiva su dominantna strujanja ali i estetičke promene u kojima je Grafički kolektiv neposredno učestvovao, pratio ih i afirmisao.

Postavka ove izložbe u Kruševcu veoma je značajna jer su umetnici iz ovog umetničkog centra, kao i drugih delova Srbije, bili aktivni i još uvek su vitalni deo profesionalnog učinka Grafičkog kolektiva. Tako je, na izložbi je zastupljena grafika Kruševljanke Milene Maksimović Kovačević, dobitnice Velikog pečata Grafičkog kolektiva 2013. godine.

Promocija izložbe Otisak vremena 70/∞, održana je juna/avgusta 2019. u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. U obimnoj publikaciji SANU štampani su autorski tekstovi Irine Subotić, Gordane Popović Vasić, Ljiljane Slijepčević, Ješe Denegrija i Ljiljane Ćinkul u kojima se problematizuju različiti segmenti rada Grafičkog kolektiva.

Priređivanje izložbe koje je usledilo potom u Nišu, u Galeriji savremene likovne umetnosti, i sada u Kruševcu predstavlja rad Grafičkog kolektiva, kao i značaj, razvoj i pregled grafike u srpskoj umetnosti druge polovine 20. i početka 21. veka. 

Izložba će u Umetničkoj galeriji u Kruševcu trajati do 11. jula 2020. godine.

Biljana Grković, istoričarka umetnosti-muzejska savetnica, kustos izložbe u Kruševcu

Ostale vesti

back-to-top