Umesto u 40, završni za osmake u 15 školskih objekata

Postavljeno: 21.06.2022

Zbog dojava o lažno postavljenim bomama u školama, koje već par meseci uznemiravaju građane, doneta je odluka da se smanji broj objekata u kojima će osmaci polagati malu maturu. Ovu odluka deo je operativnog plana koji su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova spremili kako bi učenici mogli bezbedno da polažu završni ispit. Zbog nje će, na teritoriji Kruševca, umesto u 40 škola mali maturanti polagati prijemni u 15.

-Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova su nam naložili da se smanji broj mesta za završni ispit, zbog mogućih dojava o bombama i zbog toga će osmaci prijemni polagati na 15 mesta, umesto na 40, kako je bilo prošle godine. Đaci kruševačkih osnovnih škole, koje imaju manji broj učenika, prijemni će polagati u većim osnovnim školama koje se nalaze u njihovoj blizini –kaže za KruševacGrad Zoran Asković, načelnik Školske uprave.

U Prvoj tehničkoj školi, prijemni će polagati učenici osnovnih škola “Jovan Popović”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Dragomir Marković”. U OŠ “Nada Popović”, će se osmacima pridružiti vršnjaci iz osnovnih škola  “Branko Radičević” i ”Vladislav Savić Jan”, dok će u OŠ “Dositej Obradović” prijemni polagati maturanti te i škola “Vuk Karadžić”, “Sveti Sava” i “Žabare”.

U OŠ “Despot Stefan” u Gornjem Stepošu, prijemni će polagati i đaci iz OŠ “Knez Lazar”.

Osmaci iz OŠ “Vasa Pelagić” iz Padeža i OŠ “Brana Pavlović” iz Konjuha, polagaće prijemni u Jasici, zajedno sa đacima OŠ “Stanislav Binički”. U OŠ “Velizar Stanković Korčagin” biće organizovan prijemni i za  đake  iz OŠ “Strahinja Popović” iz Dvorana. Štićenici Vaspitno-popravnog doma i đaci OŠ “Veslin Nikolić”, prijemni će polagati u svojim matičnim objektima.

– Ove godine malu maturu polaže 1.176 đaka, imaćemo veću policijsku kontrolu, jer nam je bezbednost naših učenika na prvom mestu – kaže Asković.

Inače, Branko Ružić, ministar prosvete, nedavno je za medije saopštio kako se u skladu sa intencijom od 2010. godine ide ka sažimanju broja objekata u kojima će se održavati završni ispiti te da ih ove godine ima 1.266. Preduzete mere važne su kako bi se đacima omogućilo da se bez tenzije pripreme za polaganje završnog ispita koji se održava 27, 28. i 29. juna.

Dodao je da je sve spremno za polaganje, da su testovi odštampani, kao i da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije. Po njegovim rečima tajnost je najvažnija, jer svi moraju pod jednakim uslovima da učestvuju na završnom ispitu.

M.S.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top