Ulična akcija ženskih organizacija: Uvek protiv rata i stradanja

Postavljeno: 24.05.2022

Udruženja žena „Peščanik”, „Žene u crnom” i „Mreža žena Rasinskog okruga”, uličnom akcijom na Trgu mladih u Kruševcu, podsetila su na majske proteste žena 1999. godine, protiv rata i mobilizacije, te iskazale protivljenje ratu u Ukrajini i stradanju stanovništva te zemlje i Rusije.

„Žene u crnom” ranije su u Beogradu organizovale akciju protiv rata u Ukrajini, a predstavnica te organizacije Staša Zajović je tokom akcije u Kruševcu novinarima kazala da da je rat u Ukrajini “veliki, zločinački, imperijalni, opasan sukob, koji može da preraste u planetarni sukob”.

-Važno je reći da je to napad na civilno stanovništvo, ne samo ukrajinsko već i drugo stanovništvo, jer Putinova osvajačka ideja pogađa i rusko stanovništvo – rekla je Staša Zajović.

Ona je podsetila da su „Žene u crnom” tokom protekle više od dve decenije reagovale povodom svakog ratnog sukoba na planeti te da ta organizacija podržava sve pokušaje da se miroljubivim sredstvima dođe do rešenja.

-Smatramo da je svaka politika naoružavanja veoma opasna, da unedogled produžava rat i da je neophodno da se pravi mnogo kompromisa. Podržavamo sve pokušaje mirovnih inicijativa civilnog društva, zadivljeni smo kako u uslovima terora i nemogućnosti delovanja uspevaju da rade organizacije u Rusiji. Stalno treba da se gledaju obe strane, odnosno treba podžavati one koji preskaču zidove svojih država, nacija, etničkih zajednica i to mi radimo – poručila je ona.


Istovremeno je održana i akcija sećanja na, kako navode predstavnice ženskih organizacija, hrabri otpor građanki i građana Rasinskog okruga, koji su u maju 1999. godine, za vreme bombradovanja, ustali protiv mobilizacije.

-Ovog maja navršava se 23 godine od rata na Kosovu i 23 godine od majskih protesta, kada su na ulicama Kruševca i Aleksandrovca svakoga dana stotine građanki i građana dizali glas protiv ratnih stradanja i razaranja, mobilizacije i odvođenja muškaraca u rat na Kosovo. Prema podacima objavljenim u izveštajima medija, u Rasinskom okrugu je prisilno mobilisano oko 12.000 muškaraca, a 52 osobe su poginule. Film „Albanke su naše sestre“ jedno je od retkih svedočanstava o tim danima u Kruševcu, a lista Republika, svojevremeno, i ženske grupe danas, među retkim čuvarkama sećanja na hrabri otpor građanki i građana Okruga – kazala je predsednica Udruženja žena „Peščanik“, Snežana Jakovljević.

Dodela je da pomenute organizacije i ovog maja, traže od države Srbije i lokalnih uprava u Rasinskom okrugu da 24. maj, Dan ženskih akcija za mir i razoružanje, proglase Danom sećanja na majske proteste i hrabri otpor gradjana i gradjanki Kruševca i Rasinskog okruga. Podsetila je da je takva inicijativa Gradskoj upravi Kruševac prvi put podneta još 2014. godine.


Povodom 24. maja pomenute ženske organizacije su od državnih zvaničnika zatražile i da preuzmu punu odgovornost za učešće Srbije u ratovima devedesetih.

-Javnosti poručujemo da je sećanje odgovornost i da nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću, a suočavanje je moguće bez saznanja o činjenicama i istini– poručuju u saopštenju za javnost Udruženje žena „Peščanik“, Mreža žena Rasinskog okruga i Mreža Žene u crnom.

M.S. – J.B.

 

 

Ostale vesti

back-to-top