Uklonjeno deset divljih deponija

Postavljeno: 01.08.2022

U okviru akcije koju je Grad Kruševac realizovao u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uklonjeno je deset divljih deponija i prikupljeno više od 1.500 kubika otpada. Javno komunalno preduzeće, po nalogu komunalne inspekcije, nastavlja sa uklanajnjem i drugih divljih deponija na teritoriji Grada

Za manje od mesec dana uklonjene su divlje deponije u Kukljinu, naselju Panjevac, na putu Parunovac- Malo Golovode, u Rasadniku, te u Malom Golovodu, na potezu pored, odnosno, ispod mosta. Očišćene su i dve divlje deponije u Globoderu i jedne u Mačkovcu (u neposrednoj blizini i u samom Specijalnom rezervatu prirode „Osredak“), te deponije u naseljenim mestima Bukovica i Kaonik.

Smeće sa divljih deponija je vozilima JKP preneto je na deponiju u Srnju, a kako navode u tom preduzeću, na pomenutim smetlištima bilo je svega, od od kućnog smeća do građevinskog otpada, stari nameštaj, dušeci, gume, plastika, stara garderoba…

Inače, JKP u kontinuitetu radi uklanjanju divljih smetlišta. U odnosu na raniji period kada je na teritoriji Grada Kruševca bilo oko 50 nelegalnih deponija na različitim lokacijama, sada ih je petnaestak, s tim da se radi na tome da se i taj broj smanji.

S obzirom da su organizovanim uklanjanjem smeća obuhvaćena sva naseljena mesta na teritoriji Grada, ne postoji nikakvo opravdanje da se smeće baca sa strane. Uz apel građanima da smeće odlažu u za to namenjene kontejnere, odnosno, tipske kante, u JKP podsećaju da je za odlaganje kabastog otpada potrebno kontaktirati to preduzeće i iznajmiti kontejner za te namene.

Kao društveno odgovorno preduzeće, JKP često u takvim situacijama, kada je reč o manjoj količini kabastog otpada, na poziv dolazi i pokupi isto bez nadoknade, s tim da se kod veće količine otpada, iznajmljivanje kontejnera od pet kubika mora platiti– kažu u JKP.

Velika letnja akcija uklanjanja divljih deponija sprovedena je u okviru projekta „Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanaje u 2022. godini na teritoriji Grada Kruševca“. Od ukupno oko tri miliona dinara, koliko je vredan projekat, Minsitarstvo je izdvojilo dva, a ostatak Grad.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top