Udruženje za pravdu i istinu o nestalim bebama od institucija traži dokumentaciju i zajedničko delovanje

Postavljeno: 21.06.2021

Predstavnici Udruženja za pravdu i istinu o nestalim bebama i roditelji koji sumnjaju da su im deca oteta razgovarali su danas sa predstavnicima nadležnih kruševačkih institucija, predali zahteve za dobijanje potrebne dokumentacije te predložili objedinjavanje tih predmeta

Oni su, nakon sastanka, predstavnicima Opšte bolnice u Kruševcu predali zahtev za nedostajuću medicinsku dokumentaciju za 20 porodica iz Rasinskog okruga, a očekuju da će deo toga biti spreman do 30.juna. Sastanci su danas održani i sa predstavnicima Centra za socijalni rad i Višeg javnog tužilaštva.

Predsednik Udruženja za pravdu i istinu o nestalim bebama i član Vladine Komisije koja istražuje problematiku nestalih beba Radiša Pavlović kazao je medijima da u Kruševcu traže odgovore na pitanja zašto do sada roditelji nemaju kompletnu medicinsku dokumentaciju o porođajima.

– Predloženo je da se održi zajednički sastanak predstavnika bolnice, policije, Centra za socijalnih rad i tužilaštava i da se utvrdi najefikasniji mehanizam za utvrđivanje istine. Zahtev za određenim dokumentima predali smo i Centru za socijal rad, a tužilaštvu smo predložili objedinjavanje predmeta u ovim slučajevima jer se po tim prijavama postupa i u Osnovnom i u Višem javnom tužilaštvu – precizirao je Pavlović.

Dogovoreno je, kako je dodao, da predstavnici Udruženja sa pomenutim institucijama kontaktiraju svake nedelje kako bi pratili napredak u postupanjima.

On podseća da postoje i konkretna upustva Republičkog javnog tužilaštva za postupanje u pomenutim slučajevima, napominjući da se predlažu saslušanja lekara iz situacija koje porodice smatraju spornim.

Inače, prema podacima tog Udruženja do sada je tužilaštvima u Kruševcu podneto više od 120 krivičnih prijava zbog sumnje da su deca oteta. Zbog tih slučajeva postupaju i sudovi, ali na osnovu predloga za odštetu. Primeni tog postupka, odnosno pravnog instituta se, međutim, protive predstavnici ovog Udruženja.

I.R. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top