Udruženje Okular: Psihološka podrška mladima u vreme korone

Postavljeno: 18.08.2020

U okviru programa „Solidarni odgovor na KOVID 19“, koji Udruženje „Okular“ iz Ćićevca organizuje u saradnji sa Trag fondacijom, od pre dva i po  meseca organizuju se brojne aktivnosti koje imaju za cilj da se u vreme pandemije porodično okruženje učini bezebednijim, te da se umanje rizici od ugrožavanja mentalnog zdravlja dece i mladih 

Kao odgovor na pojačane rizike od ugrožavanja mentalnog zdravlja, uzorkovane pandemijom virusa KOVID 19,  Udruženje „Okular“ je za decu i mlade sa područja opština Varvarin i Ćićevac i šire,  u junu  pokrenulo onlajn radionice na temu mentalnog zdravlja.

Prema rečima pedagoškinje Suzane Gajić Jovanović, predstavnice Udruženja „Okular“, mladi su pokazali veliko interesovanje za učešće u onlajn radionicama na temu mentalnog zdravlja, koje se održavaju putem online platforme ZOOM i uz poštovanje principa inkluzivnosti. Radionice vodi psihološkinja i psihoterapeutkinja, Milica Stamenković, a teme su, između ostalog, mentalno zdravlje i psihoterapija, suočavanja sa traumom, asertivnost, bolesti zavisnosti, porodično i rodno zasnovano nasilje .

Kroz radionice koje se organizuju jednom nedeljno do sada je prošlo više od 150 mladih. Ono što je primetno da je i kod mladih prisutan strah, briga, strepnja, panika…Pre svega se plaše za zdravlje, posebno kada se neko u njihovoj porodici ili bližem okruženju razboli. Primetno je i nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da se međusobno druže u meri kako su to pre pandemije činili, nezadovoljni su jer ne mogu da organizuju rođendane i druga slavlja, na način kako su navikli. Mnogima od njih korona je poremetila i školovanje, brinu i zbog otkazanih ispita i svega ostalog. Sve u svemu i na mlade je pandemija ostavila negativne posledice i ono što mi pokušavamo je da ih usmerimo kako da prevaziću svoje strahove, brigu, strepnje… – kaže Gajić Jovanović.

Istovremeno, Udruženje „Okular“ pokrenulo je i besplatnu telefonsku liniju za psihološku pomoć i podršku i svi oni  koji imaju potrebu, dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, u terminima od 19 do 21h,  mogu da se jave putem telefona 065/8889175. 

Pokenuta je i informativno – edukativna kampanja, namenjena pre svega ženama, deci i mladima, koji trpe nasilje ili su u pojačanom riziku od nasilja i zloupotrebe. Kampanja se odvija putem društvenih mreža fejsbuk i instagram, kao i kroz podelu lifleta na mestima dostupnim ženama, poput prodavnica, salona za negu i lepotu, lokalnih institucija i organizacija civilnog društva.

Program Trag fondacije “AKTIVNE ZAJEDNICE: solidarni odgovor na COVID-19” realizuje se uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Fonda braće Rokfeler i Oak fondacije.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top