Udruženje istoričara obeležilo prvu godišnjicu

Postavljeno: 19.11.2021

Udruženje istoričara Rasinskog okruga proslavilo je svoju prvu godišnjicu postojanja u Beloj sali Kulturnog centra. Na ovom događaju predstavljene su aktivnosti koje je Udruženje realizovalo tokom prethodne godine, a najavljeni isu planovi za budućnost. Učesnicima u projektima, zaslužnim pojedincima i prijateljima Udruženja dodeljene su zahvalnice, a nastavnicima i učenicima koji su se dobro pokazali u kvizu “Šta znam o istoriji svog naroda”- diplome i nagrade

-Naše udruženje je krajem prošle godine osnovano sa ciljem promocije nauke, kulture, prosvete, istorije, kako Kruševca i Rasinskog okruga, tako celokupnog srpskog naroda. Tokom cele godine godine smo u saradnji sa Kulturnim centrom održavali tribine onlajn, a dve promocije knjiga smo održali uživo-kaže Bojan Panić, predsednik Udruženja istoričara Rasinskog okruga.

Ovo Udruženje je povodom obeležavanja 650 godina Kruševca, organizovalo i kviz-takmičenje “Šta znam o istoriji svog grada” u kome je učestvovalo 18 ekipa, 13 iz osnovnih i 4 iz srednjih škola, a najboljima su za rođendan udruženja uručene knjige i zajvalnice.

-Kviz-takmičenje smo organizovali u oktobru onlajn, zbog epidemiološke situacije, učenici su pokazali odlično zanje, proširili su svoje vidike, a mi smo kao udruženje dali doprinos u ovoj godini obeležavanja jubileja-objašnjava Panić.

Anastasija Đokić, učenica osmog razreda OŠ “Velizar Stanković Korčagin”, jedna je od nagrađenih zbog pokazanog znanja u kvizu.

 -Za takmičenje smo saznali putem Facebook-a, ja jako volim istoriju i učenje nečeg novog o mom gradu je bilo stvarno jako zanimljivo. Takmičenje je bilo teško i izuzetno kvalitetno i drago mi je da sam u njemu učestovala-ističe ona.

Učenik sedmog razreda OŠ “Aca Nikolić” iz Aleksandrovca, Pavle Nikolić, kaže da bi voleo da učestvuje u još jednom ovakvom kvizu.

-Bilo mi je zanimljivo da se spremam za ovaj kviz dosta novog smo naučili o Kruševcu. Istorija mi je omiljeni predmet u školi i ako ponovo budu organizovali ovako nešto ja ću učestvovati-navodi on.

Nastavnik istorije iz Aleksandrovca, Nikolić Milan, smatra da je ovaj kviz značajan zato što su učenici dobili priliku da što više nauče o lokalnoj istoriji.

-Spremali smo se oko mesec dana, obuhvatili smo period od 14. do 20. veka sa akcentom na najznačajnije istorijske događaje kao što su nastanak Kruševca, ali i Prvi i Drugi svetski rat. Značaj ovoj kviza je što su se deca zainteresovala za lokalnu istoriju, dosta su proširila svoja znanja i naučila puno o Kruševcu, ali i o istoriji njegove okoline, pa i o Aleksandrovcu, što im je posebno bilo interesantno-navodi on.

Bojan Panić, iz Udruženja istoričara kaže da će učenici i sledeće godine moći da učestvuju u novom kviz-takmičenju, koje će nositi naziv “Znameniti Rusi u istoriji srpskog naroda”.

-Dobili smo sredstva od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog za realizaciju projekta “Znameniti Rusi u istoriji srpskog naroda” u okviru koga ćemo oragnizovati kviz-takmičenje, ali ovaj put na nacionalnom nivou. U narednoj godini nastavićemo sa održavanjem naučnih skupova, a planiramo da pokrenemo časopis, kao i veb sajt-najavljuje on.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top