Učenička konferencija na Filološkom fakultetu

Postavljeno: 16.12.2022

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je 10. decembra učenička konferencijana kojoj su rezultate svoga rada na letnjem seminaru održanom u Tršiću izložili srednjoškolci, polaznici seminara. Među učenicima koji su prezentovali je bila i Jana Jevtić, učenica četvrtog razreda Gimnazije u Kruševcu. Ona je pisala naučni rad iz srpskog jezika na temu „Natprirodna bića u frazeologiji srpskog jezika“.

Rad kojim se na konferenciji predstavila mlada Kruševljanka biće objavljen u zborniku „Mladi i srbistika“ sredinom naredne godine. Na ovo pozitivno iskustvo uputila ju je prof. srpskog jezika mr Dušica Dobrodolac. Opšti utisak svih prisutnih je da su učenici ozbiljno shvatili svoje zadatke i njihovo izlaganje je bilo na nivou. Ovo je dokaz da postoji veliko interesovanje za negovanje srpskog jezika kodomladine, što je veoma pohvalno i ohrabrujuće.

Inače, lingvistički kurs je predstavilo 26 učenica i učenika iz različitih krajeva Srbije i Republike Srpske, koji su izlagali svoje referate iz oblasti frazeologije, žargona, dijalektologije i digitalne humanistike. Mentori su bili saradnici Instituta za srpski jezik SANU: dr Jovana Jovanović, msr Miljana Čopa i msr Marija Gmitrović, kao i prof. dr Marina Janjić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Podećamo, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Tršiću,u NOKC „Vuk Karadžić”, održan je četvrti lingvistički seminar, odnosno kamp srbistike podnazivom „Jezička kultura – žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik“.

Jana Jevtović

Ostale vesti

back-to-top